Tudomány

Különös jel érkezett a Tejútrendszerből

Átfogó vizsgálat alá vetették az első ismert gyors rádiókitörést (FRB), amely a Tejútrendszerből érkezett – írja az IFLScience. A jelet már korábban észlelték, de most három elemzéssel újabb adatokat derítettek ki róla.

Az FRB-k rendkívül gyors, néhány milliszekundumos rádiójelek, melyek a világűr távoli régióiból érik el a Földet. Az első kitörést kevesebb mint egy évtizede fedezték fel, és bár azóta több jelet is azonosítottak, még mindig nem tudni, hogy pontosan mi hozza létre őket. Egyes kutatók szerint akár idegen civilizációk is állhatnak a háttérben, a természetes magyarázat, például a fekete lyukak vagy a neutroncsillagok tevékenysége azonban sokkal reálisabb.

Fotó: Rebecca L. Latson / Getty Images

Az FRB-ket korábban mindig idegen galaxisokhoz kötötték, idén nyáron azonban bejelentették, hogy a Tejútrendszerben lehet az egyik jel forrása. Most három tanulmánnyal igazolják a korábbi eredményeket, többek közt azt is, hogy a jel forrása egy magnetár, azaz egy rendkívül erős mágneses mezővel rendelkező neutroncsillag.

Az első tanulmány alapján az idén árpilisban észlelt FRB 200428 jelű esemény a 30 ezer fényévre fekvő, SGR 1935+2154 jelű magnetárhoz köthető.

A szakértők bíznak benne, hogy a viszonylagos közelség segíthet jobban megérteni a hasonló jeleket.

A második cikkben a szerzők a FRB 200428 erejét vizsgálják, míg a harmadikban azt mérik fel, hogy a gyors rádiókitörések milyen egyéb nagy energiájú eseményekhez kapcsolódhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik