Tudomány

Rabszolgákat dolgoztatott a szerzetesrend

Rabszolgák egykori szálláshelyeire bukkantak a marylandi Newtowne Neck Állami Parkban – írja a CNN. Az épületek az 1700-as évekből származhatnak, és a Georgetowni Egyetem rabszolga-kereskedelmének történetéhez is kapcsolódhatnak.

A lelőhelyen egykor a jezsuiták ültetvénye állt.

Julie Schablitsky, a marylandi autópálya-hivatal régésze úgy véli, ritka felfedezésről van szó. A szakértő és kollégái október közepén kezdték meg a területen az ásatást. Schablitsky szerint a jezsuiták igen precíz és átfogó nyilvántartásokat vezettek, a katolikus egyházat szolgáló afroamerikai rabszolgákról azonban csak keveset tudni.

Kép: Roger-Viollet / Roger-Viollet via AFP

Az épületek ma a felszín alatt találhatóak, a talaj azonban segítette konzerválódásukat. A területen már előkerült egy 1740-es, II. György brit király korából származó érme, a további felfedezésekről később számolnak majd be.

Az ásatásra a régészek olyan személyeket is meghívtak, akiknek őseit 1838-ban adták el a Georgetowni Egyetem árverésén. Az intézet azért értékesítette a 314 rabszolgát, hogy törleszteni tudja adósságai egy részét.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik