Tudomány

Meglepő, mi segíthet leszokni a dohányzásról

Egy új vizsgálat alapján a természethez közelebb élők kisebb eséllyel kezdenek el dohányozni, és a leszokás esélye is nagyobb náluk – írja az MTI. A Plymouthi Egyetem és a Bécsi Egyetem kutatásában több mint 8000 brit felnőtt vett részt.

Az eredmények alapján összefüggés van a zöld lakóhely és a dohányzási szokások között. A szakértők más tényezőket, például a társadalmi-gazdasági státuszt is figyelembe vették az adatok kiértékelése során.

Azok, akik életük során valamikor dohányoztak, 12 százalékkal nagyobb eséllyel szoknak le, ha természetközelben élnek.

A csapat egyik korábbi vizsgálata már igazolta, hogy amennyiben az ember otthona zöld területre tekint, akkor kisebb benne az alkohol, a cigaretta és az egészségtelen élelmiszerek iránti vágy. Jelentős bizonyítékokat találtak arra is, hogy a természet segít a stressz csökkentésében, illetve az általános jóllét növelésében.

Fotó: krisanapong detraphiphat / Getty Images

Sabine Pahl, a Bécsi Egyetem munkatársa és a tanulmány társzerzője szerint elsőként mutattak rá, hogy a zöldebb területek az egészségtelen szokások csökkentésével állnak összefüggésben. A szakértők úgy vélik, a közegészségügy javításának fontos stratégiai eleme, különösen a dohányosok arányának csökkentése szempontjából, hogy minél többen jussanak zöld környezethez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik