Tudomány

Ezekkel a szegekkel feszíthették meg Jézust

Egy friss tanulmány alapján valóban keresztre feszítéshez használhatták azokat a római kori szegeket, melyekkel egy vitatott dokumentumfilm szerint Jézus Krisztust feszítették meg – írja a Live Science. A szakértők úgy vélik, hogy a tárgyak Kajafás sírjából származnak, a főpap adta át Jézust a rómaiaknak.

Aryeh Shimron, a csapat vezetője szerint eredményeik nem igazolják egyértelműen, hogy a szegek Jézushoz köthetőek, ugyanakkor megerősítik az elképzelést.

A leletek egy jelöletlen dobozban érkeztek Israel Hershkovitz antropológushoz, korábban pedig az 1986-ban elhunyt Nicu Haas tartoztak. Haas állítólag egy 1970-es ásatáson találta meg a tárgyakat, jóval Kajafás sírjának feltárása előtt. Simcha Jacobovici 2011-es, sokat vitatott filmjében vetette fel, hogy a szegek eredetileg a főpap nyughelyén lehettek.

Simcha Jacobovici és a szegek, fotó: MENAHEM KAHANA / AFP

Az új elemzésben Simron és kollégái a két szegből származó mintákat vetették össze a Kajafás sírjában találtakkal. A vizsgálat során fizikai és kémiai egyezésre bukkantak, emellett egyéb árulkodó jeleket, például a nyughelyben fellelhető gombák nyomait is felfedezték a szegeken. A leleteken fa- és csonttöredékeket is találtak, utóbbiak már nem elég jó állapotúak a további elemzéshez. A szakértők úgy gondolják, hogy a szegeket valóban egy keresztre feszítés során használták, ezt igazolja hajlítottságuk is, ami talán a kezek lehullását gátolta.

A tárgyakat azért temethették el Kajafással, mert a korszakban varázserőt tulajdonítottak a keresztre feszítésekhez köthető szegeknek. Mivel a főpapnak komoly szerepe volt Jézus kivégzésében, talán az ott használt szegek is hozzá kerültek.

Hershkovitz szerint érdemes kiemelni, hogy a friss tanulmányban számos spekulatív elem van. A szegeken talált csont például származhat egy sírból is, és nem feltétlenül a megfeszítés bizonyítéka.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik