Tudomány

A hideg levegő miatt lett allergiás reakciója, majdnem belehalt

Majdnem meghalt egy 34 éves coloradói férfi, miután a forró zuhanyból a hideg fürdőbe lépett – írja a Live Science. Családtagjai találtak rá a földön,

a férfinél szélsőséges allergiás reakció, anafilaxiás sokk alakult ki, alig kapott levegőt, és kiütések jelentkeztek a bőrén.

A rokonok azt mondták, korábban is tapasztalták már, hogy allergiás a hűvös levegőre, a hideg hatására ugyanis gyakran alakultak ki kiütések a bőrén. A jelenség akkor kezdődött, miután a trópusi Mikronéziából Coloradóba költözött.

Fotó: Justin Paget / Getty Images

A beteget adrenalinnal és oxigénnel kezelték, és intenzív osztályra került. Mint kiderült, a férfi hideg urticariában, azaz hidegallergiában szenved, a hasonló pácienseknél már akár a hűvösebb étel is elég lehet az allergiás reakcióhoz. A hideg hatására a betegeknél jellemzően kiütések jelennek meg a bőrön, ha viszont az egész testet éri a hűvös levegő, anafilaxia is kialakulhat. A férfi esetében a rendellenességet jégkockateszttel igazolták: 5 percig egy jégdarabot tettek a bőrére, melyen így vörös duzzanat jelentkezett. A beteg az eset óta jól van.

Nem tudni, hogy a hidegallergia pontosan mennyire gyakori, egy korábbi elemzés alapján ugyanakkor az európaiak 0,05 százalékát érintheti. A rendellenesség bizonyos esetekben örökletes, de az okai nem teljesen ismertek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik