Tudomány

Elveszett templomra bukkantak Izraelben

Korai, 400 körül épített keresztény templom maradványaira bukkantak Észak-Izraelben – írja az MTI. A térség egyik legkorábbi keresztény templom a Banias természetvédelmi területen, egy vízesés lábánál található, és egy római kori, a görög Pán istennek szentelt templom helyére építették. A bizánci-keresztény templomot különösen szent helyen emelték fel, ugyanis Máté és Márk evangéliuma szerint ezen a vidéken, az akkor Caesarea Philippinek nevezett városnál adta át Jézus a mennyország kulcsait Péter apostolnak.

A feltárás helyszíne különleges, mert egy sziklafal, egy barlang és források is tartoznak hozzá. Az ókorban a szikla egy része leomlott, és a kövek egy teraszt alkottak, amelyre az első, Pánt szolgáló templom épült. A kutatást vezető Adi Erlich, a Haifai Egyetem régésze szerint már az időszámítás előtti 3. évszázadban megkezdődött ezen a helyen az istenség tisztelete, a szentélyt pedig időszámítás előtt 20 körül építhették számára.

Barlangszentély Caesarea Philippinél. Fotó: Joaquin Gomez Sastre / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A térség már 320-tól fontos keresztény központtá vált, saját püspökkel.

A templom átépítésekor a mesterek a római pogány épületet az újabb vallás igényeihez igazították.

Az ég felé nyitott, klasszikus római építészeti jegyekkel felhúzott pogány szentély szerkezetét is átalakították, amikor keresztény templommá alakították. Félkörös oltárrészt, apszist hoztak létre az egyik keleti fülkéből, amely korábban valószínűleg Pán szobrát rejtette, és keresztekkel díszített mozaikpadlót készítettek. A kereszt szimbólum Nagy Konstantin uralkodása után, a 4. század közepén terjedt el a keresztény ikonográfiában. A régészek egy érdekes követ is felfedeztek, amelybe számos keresztet véstek valószínűleg látogatásuk megörökítésére a 6-7. századi zarándokok.

A templomot a maradványok alapján földrengés sújtotta, de a 7. században felújították. A régészek és a területet felügyelő helyi természetvédelmi hatóság remélik, hogy a világjárvány után turisták és zarándokok ezrei keresik majd fel a frissen feltárt keresztény emléket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik