Tudomány

Online Talk Show a Pikkelysömör Világnapján

Október 29-én az első hazai Psoriasis Talk Show-t Szily Nóra vezeti. Az online rendezvényen a Pszoriázis Centrumok szakemberei beszélnek a betegség modern kezelési lehetőségeiről és válaszolják meg a résztvevők által feltett kérdéseket.

Az orvostudomány kimagasló eredményeket ért el a pikkelysömör kutatásában, ennek köszönhetően a betegség napjainkban minden eddiginél hatékonyabban kezelhető. A magyar társadalom 1,5-2%-a, azaz közel kétszázezer ember érintett a betegségben. A Psoriasis Talk Show-n a téma vezető szakemberei mutatják be az ország 9 Pszoriázis Centrumában folyó munkát, a betegség modern, személyre szabott kezelési lehetőségeit és válaszolnak a résztvevők által feltett kérdésekre. Az október 29-én 16:30-tól kezdődő rendezvény a www.pikkelysomor.mpke.hu oldalon tekinthető meg.

A pszoriázis (más néven pikkelysömör) egy krónikus lefolyású, gyulladásos betegség. A bőrtünetek bárhol megjelenhetnek. A gyulladás által érintett területeken a bőr vörössé válik, megvastagszik és vaskos (ún. pikkelyes) hámlás tapasztalható. A bőrtünetek mellett pszoriázisban a körmök és az ízületek is érintettek lehetnek. A pszoriázis egyenlő arányban fordul elő nőknél és férfiaknál. A betegség általában 40 éves kor előtt kezdődik, ritkábban ezt követően. A pikkelysömör családi halmozódást mutat, azonban környezeti tényezők is szerepet játszanak a kialakulásában és befolyásolják a lefolyását.

A pszoriázis tünetei egyénenként eltérően jelenhetnek meg, a társuló szubjektív panaszok (pl. erős viszketés, fájdalom) és a betegség hullámzó lefolyása az életminőséget jelentősen befolyásolják. Fontos azonban tisztában lenni vele, hogy számos hatékony kezelés létezik és hogy a pikkelysömörrel élők is aktívan hozzájárulhatnak betegségük kedvezőbb lefolyásához.

A tünetek jelentkezése esetén feltétlenül bőrgyógyászhoz kell fordulni. Amennyiben középsúlyos vagy súlyos pszoriázis alakult ki, mindenképpen javasolt felkeresni az országban működő 9 Pszoriázis Centrum egyikét. Azoknak is érdemes elmenni a Pszoriázis Centrumba, akiknél hosszú ideje áll fenn a betegség és az alkalmazott kezelések ellenére sem sikerült elérni a kívánt tünetmentességet. A centrumokban dolgozó szakembereknek óriási tapasztalatuk van a pszoriázisos tünetek kezelésében és a pikkelysömör kezelésének teljes terápiás palettája a rendelkezésükre áll. A kezelőorvos ezekben a centrumokban személyre szabottan választja ki a betegnek azt a terápiát, mellyel elérhető lesz, hogy a bőr a lehető leghosszabb ideig tünetmentes vagy majdnem tünetmentes állapotban legyen.

Bár a középsúlyos vagy súlyos pszoriázissal élő betegek számára a Pszoriázis Centrumok felkeresése javasolt, egy hazai felmérés eredményei azt mutatták, hogy ezen a téren sok még a tennivaló.

A felmérés adatai alapján a középsúlyos vagy súlyos pszoriázissal élő betegek 73%-a még nem járt Pszoriázis Centrumban és közülük minden ötödik beteg számolt be arról, hogy nem is hallott még ilyen lehetőségről1. Ezek a számok és a Pszoriázis Centrumokban dolgozó szakemberek tapasztalatai is megerősítik, hogy szükség van olyan tájékoztató kampányokra, melyek során a betegség és a különböző kezelési módok ismertetése mellett a Pszoriázis Centrumokra is felhívják a betegek figyelmét.

Ezért szervezte meg a Janssen, együttműködésben a Magyar Dermatológiai Társulattal és a Magyarországi Pszoriázis Klubok Egyesületével a Psoriasis Talk Show-t, illetve a hozzá kapcsolódó figyelemfelhívó kampányt. Az online rendezvényen valamennyi Pszoriázis Centrum bemutatkozik. Szó lesz a modern, személyre szabott kezelési lehetőségekről, társbetegségekről, tényekről és tévhitekről, valamint a betegség pszichés hatásairól. A Talk Show alatt a résztvevők online, akár anonim módon feltehetik kérdéseiket, melyekre a szakemberek a műsor folyamán fognak válaszolni.

A Psoriasis Talk Show Szily Nóra vezetésével október 29-én 16:30-tól lesz megtekinthető a pikkelysomor.mpke.hu oldalon.

Világnapi videó: https://www.pikkelysomor.mpke.hu/video/Janssen_1080p.mp4

***

A Psoriasis Talk Show beszélgetőpartnerei:
Prof. Dr. Szegedi Andrea (Debreceni Egyetem, Bőrgyógyászati Tanszék, tanszékvezető)
Prof. Dr. Gyulai Rolland (Pécsi Tudományegyetem; Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológai Klinika, tanszékvezető)
Prof. Dr. Holló Péter (Semmelweis Egyetem; Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika, igazgatóhelyettes)
Prof. Dr. Kemény Lajos (Szegedi Tudományegyetem, Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, tanszékvezető)
Gilbert Csaba, Magyar Pszoriázis Klubok Egyesületének elnöke
Szabó Bernadett, a Semmelweis Pszoriázis Klube Elnöke

Magyarországi Pszoriázis Centrumok:
Budapest
: SE Bőr, Nemikórtani és Dermatoonkológiai Klinika Psoriasis Szakrendelés (Tel.: 1/459-15-00)
Heim Pál Gyermekkórház Bőrgyógyászati Osztály (Tel.: 1/ 459-91-00)
Debrecen: DEOEC Bőrgyógyászati Klinika, Psoriasis Ambulancia (Tel.: 52/255-602)
Pécs: PTE Bőr-, Nemikórtani és Onkodermatológiai Klinika (Tel.: 72/536-870)
Miskolc: Semmelweis Kórház- Rendelőintézet Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia (Tel.: 46/ 555-666)
Szeged: SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika Psoriasis Szakrendelés (Tel.: 62/545-274)
Veszprém: Csolnoky Ferenc Kórház Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia (Tel.: 88/556-305)
Szombathely: Vas Megyei Markusovszky Kórház Bőrgyógyászati Osztály és Ambulancia (Tel.: 94/ 515-559)
Kecskemét: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat Kórháza Bőrgondozó (Tel.: 76/ 519-830)
Kaposvár: Kaposi Mór Oktató Kórház Bőrgyógyászati Osztály (Tel.: 82/ 414-373)

 

***

1 BŐRGYÓGYÁSZATI ÉS VENEROLÓGIAI SZEMLE • 2020 • 96. ÉVF. 1. 27-34.

***

CP-186289

Lezárás dátuma: 2020.10.21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik