Tudomány

Föld-szerű bolygót találtak a közelben

A NASA exobolygókra vadászó űrszondája, a TESS 2018-ban indult el, missziója során eddig 17 objektumot fedezett fel. Három friss tanulmányban a kutatók részletesen is bemutatják az egyik égitestet, a TOI-700d-t – írja a SciTechDaily.

Úgy tűnik, a bolygó egy Föld-szerű égitest, amely csillaga lakható zónájában kering, tehát felszínén elvileg fennmaradhat az élet egyik alapja, a folyékony víz.

Joseph Rodriguez, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa kollégáival a csillagászati szempontból közeli, 102 fényévre fekvő, TOI-700 jelű, M típusú csillag körül keringő három bolygót vizsgálta. Az adatok alapján az égitestek átmérője 1,04-szorosa; 2,65-szorosa és 1,14-szorosa a földinek; és 9,98; 16,05; illetve 37,42 nap alatt kerülik meg csillagukat. A kutatók szerint egyedül a külső bolygó, a TOI-700d található a lakható zónában.

Kép: Getty Images

Az égitest észlelését a Spitzer űrtávcsővel is igazolták. A megfigyelések alapján úgy gondolják, hogy az objektum egy kőzetbolygó, és kötött tengelyforgású, azaz mindig egyazon oldalát mutatja csillaga felé. Amennyiben az égitest felszínén valóban van folyékony víz, úgy víztartalmú felhők is lehetnek a légkörében. A kutatók bíznak benne, hogy a későbbi űreszközökkel, így a James Webb űrtávcsővel további részleteket deríthetnek ki az exobolygóról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik