Tudomány koronavírus

Koronavírus: riasztó a helyzet tőlünk délkeletre

Szófiában két hétre bezárnak vasárnaptól az éjszakai szórakozóhelyek és diszkók a koronavírus-járvány miatt – közölte Jordanka Fandakova főpolgármester.

A BTV televíziónak nyilatkozva szorgalmazta, hogy az egyetemek térjenek át online oktatásra, a sok embert foglalkoztató vállalatok pedig lehetőség szerint ugyancsak engedélyezzék az otthoni munkavégzést a munkavállalóknak.

A főpolgármester szerint a kétmilliós bolgár fővárosban egyre riasztóbb a járványhelyzet, a fertőzöttek és orvosi ellátásra szorulók számának növekedése túlfeszíti a kórházak teherbíró képességét, írja az MTI.

Bulgáriában, akárcsak sok más európai uniós országban, három hete hirtelen növekedésnek indult a fertőzöttek száma. A szombaton ismertetett adatok szerint egy nap leforgása alatt 1589 új fertőzéses esetet regisztráltak, és ezzel a hétmilliós országban a fertőzöttek száma 36 591-re nőtt. Szófiában egy nap alatt 584 új fertőzöttet azonosítottak.

Néhány kisebb városban, ahol sok a fertőzött – így például Pernikben, Szlivenben és Sumenben – ugyancsak bezárnak két hétre a szórakozóhelyek.

A többi balkáni országhoz hasonlóan Bulgáriában is nagyon leterheli a koronavírus-járvány az egészségügyi rendszert. Hogy kezelni tudják a koronavírussal fertőzött betegeket, betiltották a nem sürgősségi műtétek elvégzését olyan régiókban, ahol egyik napról a másikra 120-nál jobban nő a fertőzöttek száma.

Szombaton 1886 embert ápoltak kórházban a vírus okozta Covid-19 betegséggel, 117-et közülük intenzív osztályon. A koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak száma megközelíti az 1100-at.

Bojko Boriszov miniszterelnök három másik kormánytaggal együtt pénteken vonult önkéntes karanténba. Mindhárman találkoztak egy miniszterhelyettessel, akinek pozitív lett a vírustesztje.

Eközben Romániában

Romániában főleg az ország fejlettebb térségeiben, a fővárosban, az erdélyi megyékben gyorsult az utóbbi két hétben a koronavírus-járvány terjedése – állapítható meg a stratégiai kommunikációs törzs jelentéséből.

Az utóbbi két hétben diagnosztizált új fertőzések aránya Bukarestben (3,35) és három erdélyi megyében – Fehér (3,67), Kolozs (3,33) és Hargita (3,28) megyében – a lakosság három ezrelékét is meghaladta. Ezen küszöbérték fölött léptetik hatályba Romániában a vörös forgatókönyvet, vagyis elrendelik az iskolák, vendéglők és színházak bezárását és kültéren is mindenütt kötelezővé teszik a maszkviselést.

Az óvintézkedések valamivel enyhébb szigorítását feltételező sárga forgatókönyv bevezetésének 1,5 ezrelékes küszöbértékét (amikor az utóbbi két hétben a lakosság több mint másfél ezrelékénél mutatják ki a fertőzést) az ország 41 megyéje közül már 25 – köztük szinte mindegyik erdélyi megye – túllépte.

Az erdélyi országrész 16 megyéje közül már csak Szatmár (1,2) és Beszterce Naszód (1,48) megye maradt a “zöld zónának” számító másfél ezrelékes lakosságarányos küszöbérték alatt az ország legkevésbé urbanizált déli megyéinek társaságában, ahol az eleve alacsony lakossági mobilitás is gátolta a fertőzés terjedését.

Jobb helyzetben van most már – 0,82 ezrelékes fertőzési aránnyal – az ország egyik legnagyobb ipari központjának számító (a Dacia-üzemeket befogadó) Arges megye is, ahol a nyári tetőzés után szeptemberben először kapott erőre a járvány: az egészségügyi szakemberek ezt egyértelműen annak tulajdonítják, hogy az országban először itt tették kültéren is kötelezővé a megyei hatóságok a védőmaszk viselését.

Szombaton 4761 új fertőzést jelentettek az országban, ami harminc százalékkal több az utóbbi két hét átlagánál. A legtöbb – több mint 700 – új esetet Bukarestben, Kolozs (340) és Temes (296) megében azonosították. Szombaton 73 újabb halálesetről számoltak be a hatóságok és tovább emelkedett (immár a 800-at közelíti) az intenzív osztályokon ápolt súlyos esetek száma.

Kiemelt kép: Bukarest, 2020. szeptember 14. Az egészségügyi vizsgálathoz vezeti szájmaszkos tanulóit egy tanárnõ a bukaresti George Enescu zeneiskolában az elsõ tanítási napon, 2020. szeptember 14-én. A koronavírus-járvány miatt különleges egészségügyi védõintézkedések mellett kezdõdik meg a tanítás Romániában. MTI/EPA/Robert Ghement

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik