Tudomány

Több száz éves kincsre bukkantak Simontornyán

A török hódoltság kezdetén elrejtett érméket találtak Simontornyán – írja az MTI. A szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum szerint a több mint 1600 darabos kincs túlnyomó része ezüstérme, de vannak köztük Hunyadi Mátyás és Szapolyai János által veretett aranyforintok is.

A múzeumnak még szeptemberben jelentették be helyiek, hogy egy ház udvarán a véletlennek köszönhetően bukkantak a kerámia edénybe rejtett érmékre. A kis méretű, füles korsó a talajfelszínhez közel, az oldalán feküdt. Az éremleletet az intézményben laboratóriumi körülmények között restaurátorok és régészek bontották ki numizmata részvételével, a lelet legalább 1625 érmét tartalmaz.

A kincs főként magyar, osztrák és török ezüstérmékből áll, többségük, csaknem 1500 darab Hunyadi Mátyás, II. Ulászló, II. Lajos és I. Ferdinánd ezüstdénárja.

Feltártak néhány kisebb értékű, hazai ezüst obolust, mintegy 40 osztrák és német területről származó ezüstveretet, passaui és salzburgi batzeneket, krajcárokat, illetve 100 török akcsét is. A pénzlelet legértékesebb darabja az az öt aranyforint, amelyeket utoljára helyeztek az edénybe: kettő Hunyadi Mátyás, három pedig Szapolyai János korából származik.

Fotó: Getty Images

A kincset az érméken található legkésőbbi évszám alapján 1542 előtt nem rejthették el. A múzeum közleménye szerint Buda 1541-es elfoglalása és Simontornya 1545. évi eleste között számos olyan hadi esemény zajlott, amelyek során egykori tulajdonosa, talán egy gazdagabb paraszt vagy kereskedő, biztonságba kényszerült helyezni vagyonát, amelyhez azonban utóbb már nem jutott hozzá.

Az érmék értékének felbecsülése után lesz lehetőség arra, hogy a lelet megtalálói megkaphassák a beszolgáltatói jutalmat. A szekszárdi múzeumba csaknem 30 év után került be újabb régészeti korú éremlelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik