Tudomány

Újabb Nazca-vonalat fedeztek fel

A perui Kulturális Minisztérium szerint egy hatalmas, macskát ábrázoló rajzot találtak az ország déli részén – írja a CNN. A geoglifát egy száraz domboldalon fedezték fel.

A 2000 éves alkotás a világhírű Nazca-vonalak közé tartozik.

A geoglifát akkor azonosították, amikor felújítást folytattak a dombon lévő kilátónál. A minisztérium szerint az erózió és a meredek lejtő miatt szinte alig lehetett látni a rajzot, de a régészeknek sikerült helyreállítaniuk.

A macskát 30-40 centiméter széles vonalakkal alakították ki, a stílus alapján úgy tűnik, hogy az időszámítás előtti 200-100 közötti periódusban készült. Hasonló képek gyakran tűnnek fel az úgynevezett Paracas-kultúra agyagedényein és textíliáin.

Fotó: Guido Cavallini / Image Source / Image Source via AFP

A Nazca-vonalakat a spanyol hódítás előtt a térségben élő népcsoportok hozták létre. A korabeliek a kövek és kavicsok eltakarításával érték el, hogy láthatóvá váljon a világosabb alapkőzet, így jelenítve meg különböző formákat. A geoglifák egy 450 négyzetkilométeres térségben helyezkednek el, és időszámítás előtt 500 és időszámítás szerint 500 között készültek. A terület 1994 óta számít világörökségi helyszínnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik