Tudomány

A terápiák új és gyorsan fejlődő csoportja: A biológiai kezelések

A pikkelysömör, azaz a pszoriázis az egyik legismertebb krónikus bőrbetegség, amely kifejezetten gyakori: világszerte mintegy 100 millió embert érint. Bár a pikkelysömört régóta ismeri a tudomány, a jelenlegi kezelések célja a tünetmentesítés. A terápiák egy viszonylag új, gyorsan fejlődő csoportját a biológiai kezelések jelentik, ezek lényege, hogy célzottan gátolják az immunválasz egyes elemeit egy adott gyulladást keltő anyaghoz kötődve.

A bőrnek az egész testhez hasonlóan megvan a saját immunrendszere. Ez bizonyos behatásokra gyulladással válaszol, a biológiai terápiák pedig éppen ezt a folyamatot befolyásolják a túlaktív sejtek megcélzásával. Az immunrendszer működésének fontos elemei a citokinek, amelyek jelzőmolekulaként segítik a sejtek közötti kommunikációt, és így az immunválaszra is nagyban hatnak. A pikkelysömörben szenvedőknél bizonyos citokinek, így egyes interleukinok megszaporodnak, részben ez vezet a tünetekhez. A biológiai terápiákkal ezeket a molekulákat igyekeznek szabályozni.

Ezen kezelési módot a szakemberek azoknál alkalmazzák, akiknél a korábbi terápiák – például a kenőcsök és az UV-sugárzás használata – hatástalannak bizonyultak. A biológiai terápiát így főként a közepes és a súlyos tünetekkel járó betegség esetén alkalmazzák.

Magyarországon biológiai kezelést pszoriázis centrumokban alkalmaznak. A kezelés során használt gyógyszert injekcióval juttatják a bőr alá, vagy infúzió révén a vénába. A terápia egyénenként igen eltérő lehet, hiszen a kezelés megkezdése előtt a szakembernek számos faktort, így a pikkelysömör súlyosságát, a páciens életkorát és az esetleges mellékbetegségeit is figyelembe kell vennie.

A biológiai terápiának köszönhetően már heteken belül jelentősen javulhat a páciens állapota, fontos azonban kiemelni, hogy a kezelés – a többi terápiához hasonlóan – nem szünteti meg a pikkelysömört, csupán a tüneteket kontrollálja. A személyre szabott kezelésekkel minimálisra csökkenthető a mellékhatások kialakulásának esélye, és tünetmentesíthető lehet a betegség.

Szponzorált tartalom

A pszoriázis napjainkban minden eddiginél hatékonyabban kezelhető. Keresse fel a 9 Pszoriázis Centrum egyikét, ahol tapasztalt szakorvosok lesznek a segítségére.

További információ: pikkelysomor.mpke.hu.

A cikk Janssen támogatásával készült.

Kiemelt kép: GettyImages

Olvasói sztorik