Tudomány koronavírus

Engedélyt kapott a magyar koronavírus-gyógyszer

Megkapta az engedélyt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézettől a Richter Gedeon Nyrt. által fejlesztett koronavírus-gyógyszer klinikai vizsgálata. A remdesivir antivirális hatóanyagot tartalmazó szer így széles körben is hozzáférhetővé válhat a magyar páciensek számára.

A remdesivir az eddig ismert leghatékonyabb gyógyszer a COVID-19 ellen.

Első körben négy, orvostudományi karral is rendelkező felsőoktatási intézmény, a Szegedi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, illetve a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és az Új Szent János Kórház alkalmazza majd a készítményt. Ahhoz ugyanis, hogy széles körben használható legyen hazánkban a készítmény, még klinikai fázisokon kell átesnie.

Kép: Marcel Kusch / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

A szert azok a fenti intézményekben kezelt betegek kaphatják meg, akik betöltötték a 12. életévüket, és közepesen súlyos vagy súlyos náluk a vírusfertőzés lefolyása. Az infúzióval beadandó gyógyszert kúraszerűen kell alkalmazni, a terápia 5-10 napig tart, és csak egészségügyi intézményekben adható, lakossági forgalomba nem kerül. Az eddigi kutatások alapján a készítmény rendkívül hatékony a koronavírussal szemben: a nemzetközi adatok szerint akár 50 százalékkal is csökkentheti a halálozás kockázatát, ami igen jelentős eredmény.

A gyógyszer kifejlesztésében és betegekhez való eljutásában nagy szerepet játszottak a Richter Gedeon Nyrt. mellett az ITM és az EMMI háttérintézményei, az Operatív Törzs, az OGYÉI és ETT Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsága. A kutatás fő koordinátora a Hungarian Clinical Research Infrastructure Network (HECRIN).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik