Tudomány

Levágták az orrát, saját vérébe fulladt a középkori tinédzser

A IX. században bevett, nőket sújtó büntetés volt az orr és az ajkak levágása és a skalpolás.

A tinédzser lány 1100 éves koponyája a legkorábbi, angolszász időkből származó lelet Angliában, amelyen megtalálhatóak az arccsonkítás jelei. „Egyelőre csak találgatni tudunk, mi történhetett” – idézi a Múlt-kor.hu Garrard Cole-t, a University College London Régészeti Intézetének tiszteletbeli kutatóját.

15-18 éves lehetett

A koponyát az 1960-as években fedezték fel Angliában, a Hampshire megyei Oakridge faluban egy építkezés során. Egyenesen egyenesen a Hampshire Cultural Trust gyűjteményébe került, és amikor Cole nemrégiben rátalált, felületét még föld borította, amely mutatta, hogy még nem vizsgálták meg.

A friss kutatás most kimutatta, hogy egy 15-18 éves lányé volt, aki Kr. u. 776-899 között élhetett. A fogak izotópos vizsgálata pedig azt is elárulta, hogy a tinédzser Közép vagy Délkelet-Angliából származott, azaz lényegében idegen volt Oakridge környékén.

Nem tudni, miért tették

A csapat a koponya felületét is megvizsgálta: az orrnyílás és száj környékén lévő csontfelületen komoly sérülést mutatkozott, amelyeket Cole szerint „egy éles, vékonypengéjű fegyverrel okoztak”. A homlokrészen egy nem túl mély vágást is talált, amely arra utalt, hogy az áldozat haját a fejbőrrel együtt eltávolították. A fiatal lány nagy valószínűséggel nem élte túl a traumát, mivel az orr és a száj környéki csontsérüléseken nem mutatkoztak a gyógyulás jelei. A tanulmány szerint

a skalpolás és az ajkak eltávolítása még túlélhető lett volna, de az orr levágása valószínűleg megsértette az artériás hálózatot, amely heves vérzést okozott, így az áldozat a saját vérébe fulladt bele.

A büntetés okairól a kutatók csak találgatnak. Nem tudják, hogy lincselés történt, vagy a helyi hatóságok ítélete alapján történt a brutális kivégzés, valamiféle súlyos vétek vagy deviancia megtorlásaként.

Kiemelt képünk illusztráció, a bayeux-i falikárpit egy jelenete. Fotó: Leemage via AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik