Tudomány

Kiderült, hol szivárog a Nemzetközi Űrállomás

Az Orosz Szövetségi Űrügynökség (Roszkoszmosz) szeptember 29-én jelentette be, hogy sikerült megtalálni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) észlelt szivárgás forrását. A 63-as expedíció tagjai, az amerikai Chris Cassidy, illetve az orosz Anatolij Ivanisin és Ivan Vagner augusztus óta keresték a lék helyét – írja a Universe Today.

A sérülés a Zvezda modulban található, ahol tudományos felszereléseket tartanak.

A szakértők arra jutottak, hogy a szivárgás nem veszélyezteti ISS -en dolgozókat, ennek ellenére további oxigén bepumpálása lehet szükséges.

A léket szeptember 28-án izolálták, a vizsgálat idejére a Zvezdát lezárták, az adatok kiértékelésében pedig a földi irányítás is részt vett. Azt egyelőre nem tudni, hogy a modulban pontosan hol is van a sérülés.

Kép: SEBASTIAN KAULITZKI / SCIENCE PHOT / SKX / Science Photo Library via AFP

Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz emberes űrprogramjainak igazgatója szerint időbe fog telni a sérülés lokalizálása. Mint mondta, a légtisztítón keresztül lassan, de folyamatosan veszít levegőt az űrállomás, a mostani szivárgás viszont jóval jelentősebb a normálisnál. Ha a szivárgás hosszabb ideig fennmarad, extra levegőre lesz szüksgé, Krikaljov szerint ugyanakkor a helyzet nem kritikus.

Nem ez az első alkalom, amikor szivárgást észleltek az ISS-en, legutóbb tavaly augusztusban történt hasonló. Bár a Roszkoszmosz 2019-ben bejelentette, hogy lokalizálta az akkori sérülést, további információkat nem fedtek fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik