Hosszú, egészséges életet élhet az anya, ha későn szül

Vizsgálni kell, hogy vajon a késői szülés az, amitől hosszú életet él az anya, vagy az egészséges élet miatt tud később szülni.
Kapcsolódó cikkek

Senki nem tudja megmondani, meddig fogunk élni, egy friss kutatás azonban most segíthet megbecsülni, hogy mekkora a nők várható élethossza – ehhez pedig annak is köze van, mikor vállalják utolsó gyereküket, írja az Eurekalert. A Menopause tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyerekszülés ideje befolyásolja a leukocita telomer hosszúságát (LTL), ami pedig beleszólhat abba, hogy a szervezet meddig képes egészségesen működni.

Fotó: Getty Images

A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. Egyik fő feladata az, hogy a sejtosztódás során védi a DNS-t a folyamatos rövidülés káros hatásaitól. Ezek a telomerek nagyon fontosak a genomstabilitás fenntartása érdekében. Korábbi kutatások már mutattak ki kapcsolatot az LTL és az olyan krónikus betegségek, mint a szív- és érrendszeri betegségek, 2-es típusú cukorbetegség, néhány neurológiai probléma és egyes rákfajták között.

Bár már korábbi kutatások is fedeztek fel kapcsolatot az LTL és az utolsó gyerekszülés időpontja között, a mostani kutatás 1200 nőt vizsgált meg ebből a szempontból, és ezúttal a szocioökonómiai státuszt is figyelembe vette, például a szülési szokásokat és az egészséggel kapcsolatos döntéseket.

Az eredmény pontosan az ellenkezője annak, amire először asszociálnánk:

a kutatásból kiderült, hogy a későbbi szülés a hosszabb telomerekkel függ össze, tehát minél jobban kitolta valaki az utolsó gyereke születését, annál nagyobb az esélye a hosszú és egészséges életre, legalább is telomer szempontjából. A kutatás azokra a nőkre vonatkozott, akiknek egy vagy két gyerekük van, és akik szájon át szedhető fogamzásgátlókat szedtek.

Azt még további kutatásoknál vizsgálni kell, hogy vajon a késői szülés az, ami hosszabbá teszi a telomereket, vagy a hosszú telomerek teszik lehetővé azt, hogy valaki később is egészséges maradjon, és szülhessen.