Tudomány

Lenyűgöző leleteket találtak amatőr régészek

Két amatőr régész, Sue és Mick Washington fémdetektorok segítségével fedezett fel egy angolszász sírt anglia déli részén – írja az EurekAlert. A felfedezés azt sugallja, hogy a térség a Római Birodalom bukása után a vártnál komolyabb jelentőséggel bírt.

A Római Birodalom egykor a mai Anglia nagy részét ellenőrzése alatt tartotta, a korábbi nagyhatalom helyi rendszere 400 körül kezdett el összeomlani. Ezt követően a régióban vákuum alakult ki, ekkor sokan vándoroltak be ide, új csoportok és politikai struktúrák születtek. A kutatók eddig úgy gondolták, hogy ebben az időszakban a Temze középső, London és Oxford közötti szakasza egy törzsek közötti határterület volt, az új felfedezés viszont mást sugall.

Kép: Getty Images

Az amatőr régészek 2018-ban Marlow-nál, egy dombon járva észlelték a sírt. Washingtonék értesítették az illetékeseket, a Readingi Egyetem vezetésével pedig 2020 augusztusában folytattak átfogó feltárást.

Mint kiderült, a nyughely egy angolszász harcosé volt, akit igen előkelő tárgyakkal temettek el.

A sírban nyugvó férfi 182 centiméteres magasságával a maga korában igazi óriásnak számított. A szakértők úgy gondolják, hogy a 6. századi nyughely egy elit katona számára készült, hiszen gazdag sírmeellékre bukkantak a csontváz mellett. A lelőhelyen egy díszített hüvely és az abban nyugvó kard, lándzsák, bronzból és üvegből készült tárgyak, illetve egyéb leletek is előkerültek.

Gabor Thomas, a Readingi Egyetem régésze szerint a felfedezés meglepő, és azt mutatja, hogy a régió a vártnál jelentősebb volt a korai angolszász időszakban. A sírtól jól rá lehetett látni a Temzére, ez a különleges elhelyezés, illetve a nyughely gazdagsága azt sugallja, hogy a helyi törzs tagjai nagyra becsülték a férfit. Úgy tűnik, a folyó ezen szakasza nem senkiföldje volt a korszakban, hanem itt is laktak emberek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik