Tudomány

Megcsonkított lány koponyájára bukkantak

Egy középkori tinédzser koponyáját azonosították Angliában – írja a Live Science.

A lelet elemzése alapján a lány ajkait, illetve orrát levágták, és talán meg is skalpolták.

A korszakban ilyen csonkításokat jellemzően női bűnözőkön hajtottak végre. Garrard Cole, a University College London munkatársa és a vizsgálatot folytató csapat tagja szerint csak következtetni lehet arra, hogy mit is követett el a fiatal. Hasonló büntetést jellemzően szexuálisan deviáns személyekre szabtak ki, igaz, Zách Felicián kisebbik lányát például apja bűeni miatt csonkították meg.

A lányt is megkínozták apja bűnéért
Zách Feliciánt a helyszínen miszlikbe aprították, amikor az ebédnél ülő királyi családra támadt, családjának harmadíziglen kellett bűnhődnie. A merényletet a királynő négy ujja bánta.

A koponyát az 1960-as években találták meg a dél-angliai Oakridge-nél. A szakértők akkor nem elemezték a leletet, a kutatók csak a közelmúltban fedezték fel újra egy regionális gyűjteményben.

Az anatómiai vizsgálat alapján az áldozat 15-18 éves korában halt meg, a genetikai analízis pedig kimutatta, hogy nő volt. A szénizotópos elemzés azt is felfedte, hogy 776-899 között halhatott meg. Az egyéb izotópos vizsgálatok arról árulkodnak, hogy nem ebben a térségben nőtt fel – a különböző régiókban az eltérő izotópok a táplálkozás révén más-más módon halmozódnak fel a szervezetben. Úgy tűnik, a lány nemcsak igen fiatal, hanem idegen is volt.

A koponyán talált sérülések alapján tudtak következtetni a csonkításokra. A csapat szerint vékony, éles tárggyal vághatták le a lány orrát és ajkait. A homlokon egy sekély vágást is kimutattak, ami talán a skalpolás nyoma. Feltételezhető, hogy a fiatal nem élte túl a sérüléseket, hiszen a koponyán nem láthatóak a gyógyulás jelei. A szakértők szerint már az orr levágása is elegendő lehetett ahhoz, hogy a lány elvérezzen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik