Tudomány

Elképesztő kincs vár felfedezésre Anglia partjainál

A Royal Charter nevű klipper 1859 októberében hazafelé tartott Melbourne-ből Liverpoolba, fedélzetén 371 utassal, 112 fős személyzettel, illetve egyéb dolgozókkal, például aranybányászokkal. A vitorlákkal is ellátott gőzösön rengeteg arany utazott, ennek egy része a rakományhoz tartozott, a többit a fedélzeten tartózkodók hozták magukkal.

Október 26-án a Royal Charter 60 napos útja utolsó szakaszánál tartott, amikor egy különösen pusztító, hurrikán erejű vihar csapott le Anglia régiójára. Bár a vihar közeledtét jelezték a korabeli műszerek, Thomas Taylor kapitány mégis úgy döntött, hogy folytatni kell az utat Liverpool felé.

Kép: Getty Images

A hajó Anglesey közelében az egyre nagyobb szél miatt még lehorgonyzott, de elszabadult, előbb megfeneklett, majd a dagály hatására még messzebb sodródott. A klipper végül szikláknak csapódott, és elsüllyedt, a katasztrófát néhány férfit leszámítva senki sem élte túl.

A becslések alapján a hajóval 130 millió dollárnyi arany merült el a tengerben, amelynek egy része a mai napig felfedezésre vár.

A világbajnok aranyvadász, Vince Thurkettle elhatározta, hogy megtalálja a Royal Charter elveszett kincsét, és kideríti, ki lehetett a tulajdonosa. A kutatásról Királyi aranyroncs címmel készült dokumentumfilm, amelyet 2020. október 4-én vasárnap 19:45-kor mutatnak be a Viasat History csatornán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik