Tudomány

Második világháborús roncsot azonosítottak

Egy második világháborús német gőzhajó roncsát azonosították lengyel búvárok a Balti-tengerben – írja az MTI. A felfedezés segíthet megoldani a legendás borostyánszoba több évtizedes rejtélyét. A Baltictech nevű búvárcsapat szerint több hónapnyi keresés után találták meg a Karlsruhét, melynek hullámsírja 88 méter mélyen fekszik a lengyelországi Ustka partjaitól északra.

A búvároknak sikerült hozzáférniük olyan világháborús dokumentumokhoz, amelyek részletesen taglalják a hajó sorsát, majd több mint egy éven át keresték a roncsot. A Karlsruhét 1905-ben építették az északnyugat-németországi Bremerhavenben, a második világháború vége felé a gőzöst bevonták a Hannibal hadműveletbe, amelynek célja az volt, hogy kimenekítsék a német lakosságot és a körbezárt hadosztályokat az egykori Kelet- és Nyugat-Poroszország, illetve Kurland területéről.

A katonákat, vasúti munkásokat, csaknem 900 civilt és több száz tonna rakományt szállító gőzhajó egy konvojhoz csatlakozva haladt Németország felé, amikor 1945. április 13-án bombatámadás érte, és nagyjából három perc alatt elsüllyedt. A német haditengerészeti dokumentumok, egy britek által elfogott német jelentés és a túlélők beszámolói alapján a több mint ezer utasból mindössze 113-at sikerült megmenteni.

A Karlsruhe megtalálásának jelentőségét nagyban növeli, hogy a felfedezők szerint segíthet megoldani a híres borostyánszoba több évtizedes rejtélyét.

A világ nyolcadik csodájának is nevezett borostyánszoba kincseit a Leningrád (ma Szentpétervár) melletti Carszkoje Szelóban lévő palotából hurcolták el a németek a második világháborúban, a műtárgyak azóta sem kerültek elő. Elnevezését a pompás borostyán falburkolatokról kapta, amelyeket I. Frigyes Vilmos porosz király ajándékozott I. Péter orosz cárnak 1716-ban.

Kép: Getty Images

A német csapatok 1941-ben Königsbergbe (ma Kalinyingrád) vitték a borostyánszoba kincseit, amelyeknek később nyoma veszett a háború során. Számos összeesküvéselmélet kering hollétükről, és többen kutattak is utánuk, még a kelet-német titkosrendőrség, a Stasi is kereste. A Baltictech szerint lehetséges, hogy a Karlsruhe szállította a borostyánszoba kincseit, a gőzhajó ugyanis Königsbergből indult útnak 1945-ben.

Ugyancsak Karlsruhe a neve annak a második világháborús ütközetben elsüllyedt német hadihajónak, amelynek roncsait nemrég Norvégia partjainál fedezték fel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik