Tudomány

Török kori leletekre bukkantak Szegeden

A Móra Ferenc Múzeum munkatársai egy török kori tímárműhely maradványaira bukkantak a Szeged belvárosában – írja az MTI. Molnár Csilla régész szerint a szegedi vár területén 1999 óta folynak feltárások, de a környező park megújítása miatt végzett ásatás az első, melynek során olyan építmény került elő, amelyről korábbról nem voltak adatok.

Mint elmondta, a nyáron indult ásatás során elsőként egy késő török kori tímárműhely épületét és a bőr kikészítéséhez használt cserzőmedencét találták meg a jelenlegi utcaszint alatt mintegy 3 méterrel. Később 5-5,5 méteres mélységben a török kor első felében használt cserzőgödröket is azonosították. A bőr kikészítése erős szagokkal járt, így különleges, de nem példa nélküli, hogy a műhely az egykori vár középső részén működött.

Az ásatás során jelentős török kori leletanyag is előkerült: vas- és üvegeszközök, agyagedények, köztük mázas reneszánsz díszkerámiák töredékei, és különlegességnek számító importáruk, fajansztárgyak és kínai porcelánok darabjai.

Ez utóbbiak feltehetően nem kereskedelem útján kerültek Szegedre, hanem a városba érkező törökök használati tárgyaiként.

Kép: Getty Images

A középkori szegedi várat valószínűleg 1261 és 1280 között építették, de lehetséges, hogy római kori előzményei is voltak. Az erődítmény a századok folyamán nem épült ki végvárrá, mert az akkori ország közepén helyezkedett el. 1543-ban a törökök elfoglalták Szegedet, ekkortól a vár képe jelentősen megváltozott. Az erődítményben az 1668-as török alóli felszabadulást követően három tűzvész is pusztított, a 18. század végén összeomlott a vár Tisza felőli fala.

A vármaradvány rekonstrukcióját 1999-ben végezték, amikor kiállítóhelyet, régészeti raktárat és tanácstermet építettek ki. A munkálatok közben középkori falakat találtak közvetlenül a bejárat előtt, így elkezdték a régészeti leletmentést. A várudvar közepén középkori templomra is bukkantak, majd 2007-ben sikerült beazonosítani a vár északi saroktornyát, 2010-ben pedig a déli falát. A közelmúltban befejeződött a vármúzeum újabb felújítása, mely részeként új helytörténeti kiállítás nyílt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik