Tudomány

Gazdájával együtt temethették el az őskori kutyát

Egy emberrel együtt eltemetett kőkori kutya sírjára bukkantak Svédország déli részén, Ljungavikennél – írja a Live Science. A szakértők azt feltételezik, hogy a nagyjából 8400 éve elpusztult állat az emberek között élt, és nagy becsben tartották. Ola Magnell, a Blekingei Múzeum munkatársa szerint ez az egyik legkorábbi kutyát tartalmazó nyughely, melyet az országban valaha találtak.

A kutya jó állapotban konzerválódott, és a tény, hogy egy kőkori település közepén temették el, kivételes

– mondta a szakértő.

A korszakban az embereket gyakran helyezték sírba kedvenc értékeikkel, elképzelhető, hogy az állat is ebbe a kategóriába tartozott. A lelőhelyet, ahol a nyughelyet is feltárták, tíz éve vizsgálják a régészek, az ásatásokon már mintegy 60 ház maradványát és számos egyéb leletet azonosítottak.

A települést nem sokkal azt követően hagyták el az emberek, hogy a most feltárt sírt kialakították, 8400 éve ugyanis a tengerszint gyorsan emelkedni kezdett. A víz sárral és homokkal fedte be a lelőhelyet, ami nagyban segítette a maradványok konzerválódását. A kutya tetemét egyelőre nem sikerült teljesen feltárni, így még nem tudni, hogy mi okozhatta halálát.

A kutyát az emberiség egymástól függetlenül többször is elkezdte tenyészteni, legkorábban 33 ezer éve háziasíthatták a fajt. A régészeti bizonyítékok alapján őseink hamar elkezdtek kötődni az állatokhoz: már az őskorban megjelentek azok a nyughelyek, melyekben embert és kutyát együtt temettek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik