Tudomány

Először találhattak bolygót a galaxisunkon kívül

Amerikai és kínai kutatók elsőként azonosíthattak extragalaktikus, azaz a Tejútrendszeren kívül fekvő bolygót – írja az MTI. A szakemberek mostanra több ezer Naprendszeren kívüli bolygót, úgynevezett exobolygót fedeztek fel, ezek azonban mind galaxisunkon belül helyezkednek el. Az eddigi adatok alapján a kutatók úgy vélik, hogy több milliárd bolygó van a Tejútrendszerben.

Rosanne Di Stefano, a Harvard-Smithsonian Asztrofizikai Központ munkatársa és kollégái elsőként bukkanhattak galaxisunkon kívül keringő bolygóra.

Amennyiben sikerül megerősíteni a felfedezést, akkor az objektum az M51-ULS-1b nevet fogja kapni.

Kép: Getty Images

A bolygójelölt a Messier 51 spirálgalaxisban fekszik, mintegy 23 millió fényévre a Földtől. Az M51 viszonylag közel található a Nagy Medve csillagképhez. A szakemberek egy nagyjából három órán át tartó potenciális bolygóátvonulást észlelve fedezték fel az égitestet, amely egy bináris csillagrendszerben keringhet.

Az eredmények megerősítéséhez további elemzésekre lesz szükség. A kutatók szerint adataik azt sugallják, hogy a bolygójelölt nagyjából akkora lehet, mint a Szaturnusz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik