Tudomány

Vírusfaló élőlényekre bukkantak

Észre sem vesszük, de környezetünk tele van vírusokkal: a kórokozók ott vannak a talajban, a levegőben és a vízben is – az organizmusok többsége szerencsére az emberre nem jelent fenyegetést. Sokaságuk alapján a szakértők egy ideje feltételezik, hogy létezniük kell vírusokkal táplálkozó létformáknak, egészen mostanáig azonban nem találtak ilyeneket. Egy friss tanulmányban a szerzők az első ilyen élőlényeket mutathatják be – írja a ScienceAlert.

A kutatók ismernek olyan vírusokat, amelyek más vírusokat fogyasztanak, ezek viszont nem számítanak élőlénynek.

Úgy tűnik, az első valódi virofág létformák a tengerekben fordulnak elő.A szakértők a Maine-i-öbölben és a Földközi-tengerben gyűjtöttek be közel 1700 planktonsejt-mintát. A kutatók a sejtekben lévő genetikai nyomok alapján egy genomkönyvtárat hoztak létre. Az elemzés során olyan baktériumok nyomaira bukkantak, melyeket plankton fogyasztott el. Emellett olyan vírusok jeleit is nagy számban észlelték, melyek kifejezetten baktériumokat támadnak, azok sejtjeiben szaporodnak – ezek feltételezhetően a baktériumok elfogyasztásával kerültek be a planktonba.

Kép: Getty Images

Érdekes módon azonban olyan vírusok genetikai nyomait is felfedezték, amelyek nem baktériumok révén kerültek be a planktonsejtekbe. További érdekesség, hogy a protozoonok, azaz állati egysejtűk két egészen eltérő csoportjánál is ugyanazokat a vírusszekvenciákat azonosították, ami azt sugallja, hogy nem fertőzés állt a háttérben.

Julia Brown, a Bigelow Laboratórium munkatársa és kollégái úgy vélik, hogy vírusokkal táplálkozó egysejtűek nyomaira bukkantak. Mivel a vírusoknak meglehetősen magas a foszfor- és nitrogéntartalma, logikus lenne, hogy bizonyos létformák elfogyasszák őket. A szakértők úgy gondolják, hogy az ilyen élőlények kulcsszerepet tölthetnek be az óceáni ökoszisztéma működésében, illetve a vírusok számának szabályzásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik