Tudomány

Ez az állat közel négy órát is kibír egyetlen légvétellel

Egy Cuvier-féle csőröscet rekordidejű, 3 óra 42 perc hosszú merülését dokumentálták amerikai szakértők – írja az MTI. A kutatók eddig is tudták, hogy a faj merülési képességei kimagaslóak, most azonban kiderült, hogy a vártnál is ügyesebb búvár. A mintegy 7 méteresre megnövő, nagyjából 3 tonnás Cuvier-féle csőröscetek 2992 méterrel tartják az emlősök között a merülés mélységi rekordját is. Az állatok a tenger mélyén élnek, a sarki vizeken nem honosak, európai tengerekbe is ritkán jutnak el.

Korábban úgy vélték, a ragadozók tintahalak és más táplálék után kutatva nagyjából 30 percig tudják visszatartani a lélegzetüket, mielőtt kimerülnének az oxigéntartalékaik, és fel kellene úszniuk a felszínre, ahol általában két percig tartózkodnak. Az észak-karolinai partok közelében élő csőröscetek hosszú távú megfigyelése viszont megmutatta, lényegesen hosszabb merülésre is képesek.

Kép: Getty Images

Nicola Quick, a Duke Egyetem munkatársa kollégáival műholdas nyomkövetőket erősítettek 23 bálnára, öt év alatt majdnem 3700 mélymerülésükről gyűjtöttek adatokat. Az eredmények alapján a merülések időtartamának mediánja (az adatsor középértéke) egy teljes óra volt, vagyis ennyi idő telt el az állatok lebukása és újabb felbukkanása között. A legtöbb merülés hossza 33 perc és 2 óra 13 perc között váltakozott.

Egy példánynak két extrém búvárkodását is rögzítették, az egyik 2 óra 57 percig, a másik 3 óra 42 percig tartott, az utóbbi lehet a faj különleges merülési képességének határa.

Quick szerin valószínű, hogy a gazdag táplálékforrás, a veszély, esetleg az észlelt zaj befolyásolják a merülés időtartamát.

A kutatók feltételezik, hogy a Cuvier-féle csőröscetek extrém merüléseit többek közt szokatlanul lassú anyagcseréjük, illetve a más állatokénál nagyobb oxigéntároló kapacitásuk segíti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik