Tudomány

Hatalmas füstoszlop jelzi, hogy felébredt a Sangay vulkán

Jelentős mértékben megnőtt az ecuadori Sangay vulkán aktivitása – írja az MTI. A tűzhányónál helyi idő szerint vasárnap hajnalban több robbanást is regisztráltak, a vulkán kürtőjéből pedig hamuoszlop emelkedett a magasba.

A helyi földtani intézet tájékoztatása szerint a korábbi hónapokénál nagyobb földmozgásokat is észleltek a Sangay környékén.

A műholdfelvételek alapján a kráterből kiemelkedő hamufelhő a 10 kilométeres magasságot is eléri.

A vulkán 1628-ban tört ki utoljára, de azóta is rendszeresen jegyeznek fel aktivitást a tűzhányónál. Legutóbb tavaly májusban ébredt fel.

Kép: Getty Images

A Sangay lakatlan területen fekszik, Ecuador Morona Santiago nevű tartományában, 5230 méteres tengerszint feletti magasságban. A helyi hatóságok arra hívták fel figyelmet, hogy a jelenlegi aktivitás mellett Chimborazo és Bolivar tartományban is 1-3 milliméter hamu hullhat, ami elég ahhoz, hogy hatással legyen a mezőgazdaságra. A helyi katasztrófavédelem már vasárnap jelezte, hogy Bolivar és Chimborazo mellett Guayas és Los Rios tartományban is érzékeltek hamuesőt. Az érintett területeken vészhelyzeti koordinációs bizottságokat állítottak fel a helyzet kezelésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik