Tudomány

Ősi lábnyomokat találtak a sivatagban

Azonosíthatták a legkorábbi Afrikán kívüli lábnyomokat, melyeket a Homo sapiens hagyott – írja az IFLScience. A leletek az Arab-félszigeten kerültek elő, a térség kulcsfontosságú lehetett az emberek Eurázsiába történő vándorlása során. Az emberi lábnyomok mellett állatoktól származó lenyomatokat is találtak, ez arról árulkodik, hogy a távoli múltban egy igen változatos ökoszisztéma létezett a területen.

A különleges leletegyüttest a szaúd-arábiai Nefúd-sivatagban, egy egykori tó partján fedezték fel.

Összesen 376 lábnyomra bukkantak, ezek közül hetet hagyhattak emberek, 44-et elefántok és 107-et tevék. A maradványok 120 ezer évesek lehetnek, úgy tűnik, ezek a legkorábbi Homo sapienstől származó lábnyomok, melyeket Afrikán kívül valaha azonosítottak.

Kép: Getty Images

Mathew Stewart, a Max Planck Kémiai Ökológiai Intézet munkatársa és a csapat vezetője szerint tudják, hogy felmenőink nagyjából ekkor kezdték el elhagyni Afrikát, és hogy a térségben ekkor még nem voltak jelen a neandervölgyiek. Éppen ezért feltételezhető, hogy a nyomok a Homo sapienstől maradtak fenn.

Bár manapság a térség igen barátságtalan, a távoli múltban sokkal csapadékosabb volt, füves területek, folyók és tavak tarkították. A régióban nemcsak a növényevők, hanem az emberek és a ragadozók is jól érezték magukat. Úgy tűnik, a most azonosított ősi tó is rengeteg fajt vonzott magához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik