Tudomány

Második világháborús roncsra bukkantak

Egy 77 éve elveszett amerikai tengeralattjáró roncsait találhatta meg egy búvárcsapat Délkelet-Ázsiában – írja az MTI. A Grenadier tengeralattjáró feltételezett hullámsírját a Szingapúrban élő francia Jean Luc Rivoire, a szintén francia Benoit Laborie, az ausztrál Lance Horowitz és a thaiföldi Phuketen élő belga Ben Reymenants fedezte fel 82 méter mélyen a Malaka-szorosban, nagyjából 150 kilométerre délre Phukettől.

Reymenants régóta foglalkozik roncsok felkutatásával. A búvárok a helyi halászoknál szoktak érdeklődni olyan tengerterületekről, ahol különös dolgokat tapasztaltak, például elvesztették a hálóikat. A csapat ezeken a helyeken hanglokátorokkal szokta átfésülni a tengerfeneket.

A Malaka-szorosi roncs esetében Reymenantsék pontos méréseket végeztek, az adatokat pedig összevetették a haditengerészeti feljegyzésekben szereplő információkkal. A méretek pontosan egyeztek egymással, ez alapján a búvárok arra jutottak, hogy szinte biztosan a Grenadiert találták meg. Ennek megerősítéséhez elküldték az általuk 2019 októbere és idén március között készített felvételeket és egyéb bizonyítékokat az Egyesült Államok haditengerészetének történeti parancsnoksághoz. A szervezet víz alatti régészeti részlegéhez évente átlagosan 2-3 hasonló bejelentés érkezik.

Kép: Getty Images

A szakértők szerint a teljes átvizsgálás és dokumentáció időtartama két hónaptól egészen egy évig is terjedhet, jelen esetben valószínűleg néhány hónapot vesz majd igénybe az eljárás.

A 93 méter hosszú és csaknem 1500 tonnás Grenadiert 1943 áprilisában saját legénysége süllyesztette el, miután a tengeralattjárót bombatalálat érte.

A legénység mind a 76 tagja túlélte a japán támadást, ám az igazi megpróbáltatásaik csak ezt követően kezdődtek. A fogságba került legénységet több mint két éven át kínozták, verték, és csaknem halálra éheztették japán fogvatartóik. Négyen közülük nem élték túl a fogságot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik