Tudomány

Ez a növény megőrjíti azt, aki megérinti

Az Ausztráliában őshonos gympiek, azaz a szúróbokor (Dendrocnide moroides) és az óriás szúrófa (Dendrocnide excelsa) rendkívül kellemetlen növények, melyek akár hónapokon át kitartó fájdalmat is okozhatnak, és még intenzív osztályra is juttathatják az embert. Egy friss tanulmányban a szakértők a különleges fa mérgét elemezték – írja az IFLScience.

Egyes városi legendák alapján a növény szúrása olyan elviselhetetlen, hogy képes öngyilkos gondolatokat kelteni az emberben.

Irina Vetter, a Queenslandi Egyetem munkatársa szerint a Dendrocnide nembe több szúrós faj is tartozik, az óriás szúrófa azonban nagyon problémás, hiszen Queensland sűrűn lakott területein is előfordul. A kutató hozzátette, a fákon sok más szúrós növényhez hasonlóan parányi, tűre emlékeztető nyúlványok találhatóak, a mérgek az érintkezés során ezeken keresztül jutnak be a bőrbe. Fontos különbség azonban, hogy a gympie neurotoxikus fehérjéket használ, szúrása így jóval tartósabb fájdalmat okoz.

Kép: Getty Images

A friss eredmények alapján ezek a fehérjék a miniproteinek egy korábban ismeretlen csoportjához tartoznak, melyeket gympietideknek neveztek el. Vetter szerint ezek molekuláris struktúrájukat és a megcélzott fájdalomreceptorokat tekintve leginkább a pókok és a kúpcsigák mérgeire hasonlítanak. Úgy tűnik, a növény toxinja elsősorban a nátriumcsatornák befolyásolásával idézi elő a fájdalmat.

Vetterék bíznak benne, hogy a szúrós növényfaj mérgének alaposabb megismerésének köszönhetően egy nap hatékonyabb fájdalomcsillapítókat készíthetnek majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik