Tudomány

Európában is megjelent az amerikai tüzek füstje

Az Európai Unió Copernicus Légkörfigyelő Szolgálata (CAMS) szerdán hivatalosan is bejelentette, hogy Európát is elérte az Egyesült Államok nyugati partvidékén pusztító lángok füstje – írja az MTI. A műholdas felvételek alapján már korábban is látható volt, hogy a füstfelhő a térségben is megjelent, erről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Elérte hazánkat a kaliforniai tüzek füstje
A csaknem 12 ezer kilométerre tomboló erdőtüzek hatására Magyarország felett is különös színekkel kel és nyugszik a Nap.

A CAMS szerint a Kalifornia, Oregon és Washington államban tomboló tüzek füstje 8000 kilométert megtéve érte el Nagy-Britanniát és Észak-Európa egyes részeit, a füst utóbb Magyarországon is megjelent.

Az Amerika nyugati partvidékén égő tüzek 30,3 millió tonna szén-dioxidot bocsátottak ki augusztus közepe óta

– mondta Mark Parrington, a CAMS vezető kutatója, hozzátéve, hogy a szervezet fennállásának 18 éve alatt még sohasem észleltek ilyen nagy kiterjedésű és intenzitású tűzvészt. A szakértő szerint a tüzekből származó füst vastagsága óriási, a vonatkozó mérőszám, az aeroszol optikai mélység (AOD) 7-es szintű vagy azt meghaladó, és ezt független szárazföldi mérések is megerősítik.

Kiemelt kép: RINGO CHIU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik