Tudomány koronavírus

Tudósok egy csoportja kételkedik az orosz vakcina eredményeiben

A Covid-19 elleni orosz vakcina, a Szputnyik V klinikai vizsgálatainak korai eredményeivel kapcsolatos kétségeinek adott hangot kutatók egy csoportja a Lancet című orvosi folyóiratnak hétfőn elküldött hivatalos levélben – számolt be a Reuters hírügynökségnek a dokumentum egyik szerzője.

A philadelphiai Temple Egyetem docense, Enrico Bucci szerint a hivatalos levelet, amelynek tartalmát a Reuters nem látta, öt országból, döntően Olaszországból, valamint Svédországból, Nagy-Britanniából, az Egyesült Államokból és Japánból származó 15 kutató, egyebek között virológiai és immunológiai szakemberek írták alá.

Néhány nappal korábban kutatók egy nagyobb csoportja (beleértve a 15 tudóst is) nyílt levelében fordult a Lancet főszerkesztőjéhez, miután a folyóirat leközölte a moszkvai Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet által kifejlesztett oltóanyag eddigi klinikai vizsgálatainak eredményeit. A kutatók rámutattak, hogy „nagyon valószínűtlen” mintázatokat azonosítottak a tesztelések első és második szakaszának adataiban.

A Gamaleja Intézet egyelőre nem reagált a hétfőn elküldött hivatalos levéllel kapcsolatos megkeresésre, múlt héten azonban az intézet elutasította a nyílt levélben megfogalmazott kritikákat, mondván, hogy a publikált eredmények hitelesek, pontosak, és a Lancet szakemberei is megvizsgálták őket. Az Interfax orosz hírügynökség szerint a nyílt levél nyomán az intézet részletes levélben reagált a folyóirat főszerkesztőjének.

Oroszország a világ első Covid-19 elleni vakcinájának kifejlesztője. A Szputnyik V tesztelése első és második szakaszának eredményeit szeptember 4-én publikálta a Lancet. A tanulmány szerint a beoltott emberekben mintegy másfészer annyi antitest alakul ki, mint azokban, akik átestek a Covid-19 betegségen. A vakcina klinikai tesztelésének harmadik szakasza már megkezdődött.

Kiemelt képünk illusztráció, fotó: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik