Tudomány

Élve eltemetett dinókat találtak

Különleges leletekre, két élve eltemetett dinoszaurusz maradványaira bukkantak Kínában – írja a Live Science. A nagyjából 1,1 méter hosszú állatok valószínűleg egy üregben aludtak 125 millió évvel ezelőtt, amikor valami, talán egy vulkánkitörés hirtelen betemette őket.

A fosszíliák egy új fajtól származnak, melyet Changmiania liaoningensisnek neveztek el – ez nagyjából annyit tesz, liaoningi örök alvó.

A dinoszauruszok remek állapotban konzerválódtak.

Kép: Getty Images

A leleteket két gazda találta meg az északkelet-kínai Liaoning tartományban. A kövületeket egy nemzetközi csapat vizsgálta, a kutatók megállapították, hogy az állatok két lábon jártak, és növényevők voltak. A faj valószínűleg saját maga ásta üregekben élt, ami viszonylag ritka volt a dinoszauruszok körében. Pascal Godefroit, a Belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa és a csapat tagja szerint a Changmiania liaoningensis úgy áshatott, mint egy mai nyúl.

A lelőhelyet, ahol a kövületeket megtalálták, egyes szakértők a kréta kori Pompeiinek nevezik. A térségben ugyanis a egy hatalmas vulkánkitörés zajlott, amely különleges módon konzerválta a korszak élőlényeinek maradványait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik