Tudomány

Nagyon furcsa földrengéseket észleltek a mélyben

Az elmúlt években egy különösen érzékeny műszerhálózat furcsa jeleket fogott a Szent András-törésvonal közelében fekvő Parkfieldnél – írja a Live Science. A településnél jóval azon réteg alatt fordulnak elő a rengések, ahol egyébként Kaliforniában a szeizmikus aktivitás jellemzően zajlik.

A mélyben történő eseményeket a felszínen nem lehet érezni, Parkfield térségében viszont 20-40 évente komoly, 6 magnitúdójú vagy még erősebb rengések is ki szoktak alakulni.

Könnyen elképzelhető, hogy a mély rezgéseknek közük van a felszínt pusztító eseményekhez.

Egy új vizsgálatban a szakértők feltárhatták a különös földmozgások okát. Sylvain Barbot, a Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa és kollégái szerint ezek akkor jönnek létre, amikor a 16 kilométernél mélyebben lévő kőzetek egymás mellett elcsúszva a súrlódástól felhevülnek, majd megolvadnak. Ezek az események a nyomást is oly módon oszlathatják el, hogy az hasson a feljebb lévő kéregre, így járulva hozzá a későbbi nagy földrengésekhez.

Kép: Getty Images

A Szent András-törésvonal egyik legtöbbet tanulmányozott szakasza a parkfieldi, ennek oka az, hogy itt viszonylag jól megjósolhatóak a komolyabb földmozgások. 2004-ben a kutatók lefúrtak a mélybe, hogy kiépítsenek egy műszerrendszert, amely minden korábbinál precízebben rögzítette a hely szeizmikus aktivitást.

A friss tanulmány magyarázatot ad arra, hogy miként is jöhetnek létre a mély, alig észlelhető rezgések, a furcsa események, illetve esetleges hatásaik alaposabb megismeréséhez azonban további vizsgálatokra lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik