Így ért véget a brutális mészárlás

Japán két atombomba pusztítása után, 1945. szeptember 2-án írta alá a feltétel nélküli megadásról szóló dokumentumot egy amerikai hadihajó, a Tokiói-öbölben állomásozó Missouri fedélzetén. Ezzel az aktussal ma 75 éve ért véget teljes egészében a II. világháború.

A német fegyverletétellel Európában 1945. május 9-én véget értek a harcok, a szövetségesek Japánt is feltétel nélküli megadásra szólították fel. Tokió kitérő választ adott, a japánok abban reménykedtek, hogy ha kitartanak, sikerül kompromisszumos békét kötniük, és megtarthatják a korábban elfoglalt területek egy részét.

Az Egyesült Államok augusztus 6-án Hirosima, majd 9-én Nagaszaki ellen is bevetett atombombát, mire 14-én a császári konferencia a kapituláció mellett döntött. A dokumentumot 1945. szeptember 2-án írták alá a Tokiói-öbölben horgonyzó amerikai Missouri csatahajó fedélzetén. Először Douglas MacArthur tábornok, a csendes-óceáni amerikai haderő főparancsnoka mondott rövid beszédet, majd a szmokingot és cilindert viselő Sigemicu Mamoru japán külügyminiszter és az uniformisba öltözött Umezo Josigiru vezérkari főnök után valamennyi szövetséges ország nevében ő írta alá a fegyverletételi egyezményt. A húszperces ceremónia után a japán küldöttség távozott az amerikai hadihajóról.

A Fat Man, a Nagaszakira dobott atombomba. Fotó: Photo by: Photo 12/Universal Images Group via Getty Images

 

A Hirosimára atombombát dobó bombázó legénysége. Fotó: Prisma Bildagentur/Universal Images Group via Getty Images

 

Az Enola Gay egy B–29 Superfortress bombázó dobott atombombát Hirosimára. A gép a pilóta édesanyja, Enola Gay Tibbets után kapta a nevét. Fotó: CORBIS/Corbis via Getty Images

 

Légifelvétel Nagaszakiról az atombomba bevetése után, augusztus 12-én. Fotó: CORBIS/Corbis via Getty Images)

 

Atomfelhő Hirosima (balra) és nagaszaki (jobbra) felett. Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images)

 

Légifelvétel Tokióról 1945 márciusában, az amerikai légi erődök bombázása után. Fotó: Mondadori via Getty Images

 

Emberi árnyék egy hirosimai bank lépcsőjén az atomrobbanás után. Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

 

A Japán delegáció megérkezik a USS Missouri fedélzetére. Az első sorban balra Sigemicu Mamoru japán külügyminiszter, mellette Umezo Josigiru vezérkari főnök. Fotó: Prisma Bildagentur/Universal Images Group via Getty Images)

 

Amerikai katonák Párizsban ünneplik a japán kapitulációt. Fotó: Hulton-Deutsch Collection/CORBIS/Corbis via Getty Images

 

A megadás hírére ünneplő tömeg gyűlt össze a Times Square-en. Fotó: Hulton Archive/Getty Images

 

Az okmány aláírása. Fotó: Universal History Archive/Universal Images Group via Getty Images

 

Amerikai és brit repülők a Tokió-öböl felett, miközben a USS Missourin (balra) aláírják az okmányt. Fotó: Galerie Bilderwelt/Getty Images

 

Hirosima, Béke emlékpark 2018-ban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.