Tudomány

Római pincére bukkantak Komáromban

Egy római pincét tártak fel a az egykori Brigetio területén, a Komáromban zajló csatornázási munkák során – írja az MTI. Bartus Dávid, az ELTE ókori régészet tanszékének vezetője szerint a lelőhelyen egy épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részletét is megtalálták.

Az előzetesen az időszámítás utáni 2-3. századra datálható pince felett az ókorban valószínűleg nem állt építmény, viszont közvetlenül mellette díszes falfestményekkel és stukkókkal díszített épület húzódott.

A pince teteje még az ókorban beszakadt, és a mellette álló épület vályogtégla falainak egy része a pincébe dőlt. Az ásatás egyik legszebb lelete egy különlegesen épen maradt, női arcot ábrázoló falfestmény részlete.

Kép: Getty Images

Az épület tetejének maradványai alatt több kerámia tárolóedényt is találtak. A födém alól előkerült a helyiség ajtajának vas zárszerkezete, illetve a vakolatban megfigyelhetők a polcok felfüggesztéshez tartozó nyílások és födémhez tartozó gerendafészkek nyomai. Számadó Emese, a Klapka György Múzeum igazgatója szerint a most feltárt pince már a negyedik hasonló föld alatti építmény az ókori Brigetióból. A helyszínt az ásatás után visszatemetik, a csatorna átvezetésénél megóvják az ókori falakat.

A római határ, a limes mentén fekvő Brigetio Komárom keleti városrésze, Szőny alatt található. Az időszámítás után 100 körül felépített állandó táborban állomásozott a birodalom határait védő 30 légió egyike, a Legio I. Adiutrix. Az erődítmény vonzáskörzetében először egy katonaváros alakult ki, majd ettől 2-3 kilométerre egy polgárváros is létrejött. A régészek szerint Brigetio felépítését, szerkezetét és történetét Aquincuméval lehet összehasonlítani. A város a Severusok alatt élte virágkorát a 2. század végén, a 3. század elején municípiumi rangot kapott, később már coloniaként említik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik