Tudomány

Ez a baktérium képes lehet a bolygóközi utazásra

Japán kutatók bizonyítékot találtak a pánspermium elméletére, mely szerint az egyszerű életformák, így egyes baktériumok képesek eljutni egyik bolygóról a másikra, és túlélhetik a világűr szélsőséges körülményeit – írja az MTI. A szakértők a radioaktivitásnak igen ellenálló Deinococcus radiodurans baktériumot helyezték a Nemzetközi Űrállomáson külsejére. A világűr extrém környezete, a nagy hőingadozás, a mikrogravitáció és az erős UV-sugárzás ellenére egyes mikroorganizmusok három évvel később is életben voltak.

Kép: Mars

Jamagisi Akihiko, a tokiói Gyógyszerészeti és Élettudományi Egyetem munkatársa és a csapat vezetője a laboratóriumban végzett kísérletek miatt tudta, hogy túlélheti a baktérium, mégis megkönnyebbült, amikor az űrben is életben maradtak a mikroorganizmusok.

Mindenki úgy gondolja, hogy az élet a Földön kezdődött, de az új eredmények azt mutatják, hogy más bolygókon is keletkezhetett az élet

– mondta a szakértő. Jamagisi kollégáival hasonló kísérletet akar végrehajtani a Van Allen sugárzási övön kívül is, ahol még nagyobb sugárzásnak lennének kitéve a baktériumok.

A kutatók úgy vélik, hogy több mint 3 milliárd évvel ezelőtt a Mars sokkal melegebb volt, mint manapság, a bolygó felszínén folyók és tavak is voltak, és a körülmények kedvezőek lehettek az egyszerű organizmusok számára. A Deinococcus radioduranshoz hasonló létformák némi segítséggel, például aszteroidákkal, talán képesek voltak megtenni a Mars és a Föld közötti utat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik