Tudomány koronavírus

Vírusszkeptikus konferencia elleni lépéseket kér Káslertől és Pintértől az orvosi kamara

A Magyar Orvosi Kamara elnöksége levelet küldött az egészségügyért felelős miniszternek és a belügyminiszternek, amelyben felhívják a figyelmet a lazuló járványvédelmi szabályokra (kiemelten a maszkviselési fegyelem csökkenésére), valamint az elharapózó vírusszkeptikus hangokra, amelyek érdemben képesek hátráltatni a járvány elleni védekezést.

2020 legerősebb szimbóluma: a nem hordott maszk
Nyilvános IQ-teszt, vagy az önként vállalt rabszolgaság bélyege? Hogyan lett a járvány elleni védekezés legolcsóbb és leghatékonyabb eszközéből politikai ügy és a rendszer elleni lázadás jelképe?

Kásler Miklóstól és Pintér Sándortól kifejezetten kérik, hogy vizsgálják meg a „jogi és hatósági eszközöket” azzal kapcsolatban, hogy péntekre nemzetközi círuszkeptikus konferenciát szerveznek Budapesten.

A MOK szerint az ilyen rendezvények, illetve az ott előadók egyéb megszólalásai „aláássák a kormányzati és tudományos törekvéseket a járvány visszaszorítására”.

A konferenciát a Magyarok Házában szervezik, annak fővédnöke a Magyarok Világszövetségének elnöke, Patrubány Miklós. A konferencia szervezői között feltűnik Gődény György, aki a „Normális élethez ragaszkodók” Facebook-csoport létrehozója, vírusszkeptikus patikus, aki a közösségi médiában rendre felszólal a szerinte túlzó intézkedések ellen. Gődény csoportjában már a saját leírásban rögzítik, hogy a Covid-19 „egy szezonális influenzánál is jelentéktelenebb”, hogy „tévedésen és szándékos hazugságokon alapul minden koronavírussal kapcsolatos médiahíresztelés”, és hogy „a halandóság nagy részét nem a vírus, hanem az ellenintézkedések okozzák”.

Illetve Tamasi József belgyógyász, alternatív gyógyász is, aki ellen a kamara már etikai vizsgálatot kezdeményezett áprilisban, mert szerintük álhíreket terjesztett. Tamasi például olyasmiket állít, hogy Németországban a félelemtől haltak meg idősek, nem a koronavírustól.

A MOK a levélhez hozzáfűzte, hogy határozottan kiállnak a tudományosan igazolt eredmények és konszenzus mellett, a WHO, a CDC, az ECDC és egyéb vezető egészségügyi szervezetek állásfoglalásai és javasolt intézkedései mellett.

Kiemelt kép: Marjai János/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik