Tudomány

Hatalmas templomokra bukkantak a föld alatt

Egy új tanulmány alapján egy vaskori templomkomplexum és középkori építmények rejtőzhetnek az észak-írországi Navan Fort alatt – írja a Live Science. A szakértők távérzékelési technikákkal észlelték a rejtett struktúrákat, egyelőre kérdés, hogy a maradványok mennyire épek.

Patrick Gleeson, a Queen’s University Belfast munkatársa és a csapat tagja szerint a felfedezés azt bizonyítja, hogy a terület jelentős kulturális és szakrális szereppel bírt. Az Armagh közelében fekvő Navan Fort a kereszténység előtt Ulster tartomány központja volt, a lelőhelyhez számos ír mítosz és forrás kötődik.

Kép: Getty Images

A kutatók az 1960-as évek óta sejtik, hogy a bronz- és vaskori elit számára kiemelten fontos volt a komplexum, az utóbbi években azonban több szakértő is vitatni kezdte a navani erőd jelentőségét. Az új eredmények viszont megerősítik a korábbi feltételezést.

Az évek során a lelőhelynél rengeteg feltárást végeztek, az 1990-es években például egy 40 méter hosszú, halmot kialakító rejtett struktúrát, illetve nyolcast formázó épületcsoportot is találtak.

Gleesonék most arra jutottak, hogy két ilyen, korábban is ismert épület valójában egy nagyobb, 240 méter széles komplexum része.

A római kor előtt Észak-Európában ezek a templomok a legnagyobb és legösszetettebb rituális helyek közé tartoztak.

Naval Fortban a vaskor után is folytatódott az élet, a területen újabb építményeket emeltek. Az új vizsgálatban a szakértők középkori struktúrákat is kimutattak. A csapat bízik benne, hogy idővel ásatást is folytathatnak a területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik