Tudomány

Jégpáncél boríthatta az ősi Marsot

A szakértők egy ideje úgy gondolják, hogy a távoli múltban a Mars egy jóval melegebb, óceánnal borított bolygó volt, ahol az élet számára is kedvezőek lehettek a körülmények. Egy friss tanulmány alapján ugyanakkor elképzelhető, hogy a Marsot valójában vastag jégpáncél borította története kezdetén – írja a Live Science.

A kutatók a helyi völgyeket vizsgálták, hogy felmérjék, milyen lehetett a bolygó az első egymilliárd évében.

A szakértők arra jutottak, hogy bizonyos formációk úgy alakulhattak ki, mint a rendkívül száraz és fagyos kanadai Devon-sziget völgyei.

Anna Grau Galofre, az Arizonai Állami Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint a földi völgyeket folyók, gleccserek és egyéb tényezők alakították ki, ezek nyomai jól megkülönböztethetőek. A kutató hozzátette, a Marson is igen eltérő külsejű völgyek jöttek létre.

Kép: Getty Images

A csapat úgy véli, hogy sok helyi formációt a jégtakaró és a talaj között folyó olvadékvíz hozott létre. A szakértők a Mars Global Surveyor adatait elemezték, az űreszköz 1997 és 2001 között vizsgálta a Marsot. Grau Galofre és kollégái olyan programot fejlesztettek ki, mellyel hat különböző jellemző alapján tudtak elemezni több mint 10 ezer marsi völgymetszetet.

A 66 vizsgált hálózatból 22-t gleccserek alatti olvadékvíz alakíthatott ki. Ezek a bolygó minden területén megtalálhatóak, míg a folyóktól származó völgyek csak az Arabia Terra nevű térségben fordulnak elő. A kutatók szerint eredményeik alátámasztják azt az újabb hipotézist, mely szerint a fiatal Mars a vártnál hűvösebb volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik