Tudomány

A tengerbe kergetik az árván maradt bébifókákat a brit strandolók

Ezzel pedig csökkentik a teljesen kimerült, épp erőt gyűjtő egyedek túlélési esélyeit.

Az RSPCA állatvédő szervezet közlése szerint az Egyesült Királyságban egyre gyakrabban, egyre nagyobb számban találnak elárvult bébifókákat, amelyek rendszerint alultápláltak és sürgős ellátásra szorulnak, szúrta ki a Ladbible.

A szervezet arról számolt be, hogy főhadiszállásuk, a norfolki East Winch Wildlife Centre az utóbbi időben valóságos fókaárvaházzá változott, olyan sok fiatal egyedet kell ellátniuk. Az esetszámok ugrásszerű növekedése felveti a kérdést, hogy mi történt a fókákkal, vajon mi lehet az oka annak, hogy ilyen sok anya hagyja el a kölykeit.

Az RSPCA menedzsere, Alison Charles azt mondta, mivel a bébifókák születésüktől fogva tudnak úszni, elég gyakori, hogy a nem elég edzett kölykök egyszerűen lemaradnak az anyjuktól és testvéreiktől és később már nem találnak vissza hozzájuk. A túlélési esélyeiket ugyanakkor a strandolók is hátráltatják.

Aggasztó, hogy egyre több olyan hírt kapunk, hogy az emberek visszakergetik a vízbe a parton pihenő kicsiket. Ez azért aggályos, mert ezek az állatok nem sziesztáznak, azért fekszenek a parton, mert kimerültek, ami érthető is, hiszen még nagyon fiatalok.

Ha pedig a strandolók visszaterelik őket a vízbe, az adott esetben az állatok halálához is vezethet.

Alison Charles elmondta azt is, hogy akár öt hónapot is igénybe vehet az, hogy a kölykök megerősödjenek ahhoz, hogy nyugodt szívvel szabadon engedhessék őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik