Tudomány

Hatalmas víz alatti kutatóállomást építenek fel

A világ legnagyobb víz alatti kutatóállomását építik meg a Karib-tenger felszíne alatt 18 méterrel – írja az MTI. A projekt ötletgazdája Fabien Cousteau oceanográfus, a legendás francia tengerkutató, Jacques Cousteau unokája. A szakértő Yves Béhar tervezővel együtt ismertette a Curaçao szigetének közelébe tervezett Proteus állomás részleteit.

A 372 négyzetméteres laboratórium a világ különböző országaiból érkező kutatóknak ad majd lehetőséget az óceán tanulmányozására.

A héten közzétett tervrajzok szerint a körkörös kialakítású, kétemeletes komplexumot a tengerfenékhez rögzített cölöpök fogják tartani.

Az oldalán sziromszerűen kiálló kabinokban egyebek között laboratóriumokat, lakrészeket és orvosi helyiségeket alakítanak ki. A szél- és napenergiával működtetett építmény az óceáni hőenergiát is hasznosítani fogja, illetve a világ első víz alatti üvegházának is otthont ad majd.

Kép: Getty Images

A projekt megálmodói szerint a Proteus a Nemzetközi Űrállomás víz alatti megfelelője lesz, ahol a kormányügynökségek, a tudósok és a magánszektor szereplői a kollektív tudás szellemében fognak együttműködni.

Az óceán felfedezése ezerszer fontosabb az űrkutatásnál az emberiség túlélése szempontjából, a jövőnk szempontjából

– mondta Cousteau.

A tervrajzok bemutatása volt az ambiciózus projekt legújabb lépése. Cousteau szerint három év szükséges a Proteus megépítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik