Tudomány

Fekete villámáradásról készült videó

Sötét, gőzölgő áradatot örökítettek meg az arizonai Pima megyében – írja az IFLScience. A megye hivatalos Twitter-oldalán megosztott felvétel július 15-én készült egy vízelvezető csatornánál egy nagyobb esőzést követően. A videón egy hirtelen árhullám látható, hasonló jelenség okozott halálos balesetet júniusban Tótvázsonynál.

Vasárnapi vihar: így ölt a vízelvezető csatorna
Halálos balesetet okozott vasárnap a vihar Tótvázsonyban, egy egyszerű vizesárok vált halálos csapdává. A villámáradások rendkívüli veszélyt hordozhatnak, és egyre többször fognak kialakulni.

A villámáradás a korábbi erdőtüzekből származó törmeléket is magával szállította. A hasonló jelenségek rendkívül veszélyesek, a gyorsan mozgó, törmelékkel teli víz könnyedén elsodorhatja, illetve elnyelheti az embert.

Megfelelő körülmények között már kevés csapadék is elegendő lehet a hirtelen árhullám létrejöttéhez. Az erdő- és bozottüzek a talaj kiszárításával és a növényzet eltakarításával nagyban kedveznek a hasonló jelenségeknek. Nem ritka, hogy egy villámáradás a talajt és az utakat is erodálja.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik