Tudomány

Az ókori görögök is gondoltak a mozgássérültekre

Az ókori görögök rengeteg olyan ötlettel álltak elő, melyek nélkül a modern világ elképzelhetetlen lenne. Egy új tanulmány alapján a népcsoport találhatta fel az akadálymentesítést is – írja az IFLScience.

Kép: Getty Images

Debby Sneed, a Long Beach-i Kaliforniai Állami Egyetem PhD-hallgatója és a tanulmány szerzője szerint számos ókori görög építményhez tartoznak rámpák, de ezekkel a szakértők csak keveset foglalkoznak. Sneed úgy véli, ezek az építészeti elemek arról árulkodnak, hogy a korabeliek a mozgáskorlátozottakra is gondoltak.

A rámpákat különösen nagy számban lehet megtalálni azoknál a szentélyeknél, ahová a gyógyulás reményében jártak az emberek.

Aszklépiosz, a gyógyítás istenének templomainál például igen gyakoriak az ilyen kőből kialakított struktúrák. Az időszámítás előtti 4. században felújított epidauroszi Aszklépiosz-templomhoz 11 rámpa is készült.

Sneed szerint a korabeli források, illetve alkotások is arról árulkodnak, hogy a görögök körében akadtak mozgássérültek. Úgy tűnik azonban, hogy az ókri társadalomban nem feltétlenül járt számkivetettséggel a mozgáskorlátozottság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik