Tudomány

Pusztító parazitákkal van tele az univerzum

A szakértők régóta vizsgálják a galaxisok evolúcióját, de még mindig rengeteg a kérdés a témában. Az egyik ilyen az, hogy pontosan mi is okozhatja a rendszerek halálát, azaz a csillagformálódás végét. Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy a galaxisok középpontjában található szupermasszív fekete lyukak idővel gátat szabnak az új égitestek születésének. Egy friss tanulmányban a kutatók ezt a jelenséget járják körül – írja az IFLScience.

A csillagok úgy jönnek létre, hogy a galaktikus halóban lévő gáz befelé áramlik, az anyag pedig összeáll. A rendszerek magjában található szupermasszív fekete lyukak nem a gáz felfalásával állíthatják le a folyamatot, hanem azzal az energiával, amely az anyagok elnyelése során szabadul fel. Az elképesztő hő ugyanis meggátolhatja, hogy a gáz összetömörüljön, és megszülessenek a csillagok.

Sandra Faber, a Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint a szupermasszív fekete lyukakat úgy kell elképzelni, mint a parazitákat, amelyek végül megölik a gazdatesteket, azaz a galaxisokat.

Bár ezt már korábban is felvetették a szakértők, eddig nem tudták pontosan, hogy mekkora fekete lyuk is kell a csillagformálódás végéhez.

Kép: Getty Images

Faber szerint azon galaxisokban, melyeknek átmérője tömegükhöz képest igen nagy, kisebb fekete lyukak találhatóak. Egy ilyen rendszerben a központi objektumnak hosszabb ideig kell növekednie, mielőtt képes lesz gátat szabni a csillagok kialakulásának. A folyamat akkor kezd leállni, amikor a szupermasszív fekete lyuk energiája négyszer akkora lesz, mint a galaktikus halo gázának gravitációs energiája. Ha az arány húszszorosára nő, a csillagformálódás teljesen megszűnik, a galaxis pedig meghal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik