Tudomány

A kutyák is tájékozódhatnak a mágneses tér segítségével

A Cseh Élettudományi Egyetem, a Virginiai Műszaki Egyetem és a floridai Barry Egyetem szakemberei szerint a kutyák is használhatják a földi mágneses mezőt tájékozódásuk során – írja az MTI. Korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy a kutyák általában az észak-déli tengely mentén helyezkedve vizelnek, ami azt sugallja, hogy képesek lehetnek a Föld mágneses terének érzékelésére.

A kutatók ezúttal két, 4 és 27 egyed bevonásával zajló kísérlettel vizsgálták, hogy a kutyák valóban észlelhetik-e a mágneses teret, illetve hogy használják-e azt a tájékozódáshoz. Az állatokat mindkét tesztben nyomkövetővel szerelték fel, kivitték őket a szabadba, majd hagyták őket futkározni. A kutyák minden esetben visszatértek ahhoz a személyhez, aki elengedte őket.

Kép: Getty Images

A szakemberek megállapították, hogy a kutyák két módon tértek vissza a kiindulási pontjukhoz: nyomkövetéssel, amikor ugyanazon az útvonalon haladtak visszafelé, mint amerre elindultak, illetve felderítéssel, amikor ismeretlen útvonalon találtak vissza kiindulási pontjukhoz.

Előbbi esetben feltételezhetően a szaglásukra, utóbbiban viszont a mágneses érzékelésre hagyatkoztak.

A felderítéses visszatérések nagy százalékában a kutatók megfigyeltek egy különös viselkedést a kutyáknál. Mielőtt visszaindultak volna, néhányszor fel-le szaladgáltak észak-dél irányban egy 20 méteres szakaszon. Ez a viselkedés a jelek szerint segítette az állatokat abban, hogy betájolják magukat, ugyanis azok az ebek, amelyek így jártak el, jobban teljesítettek a visszatérésben.

A kutatók úgy vélik, hogy az észak-déli irányú futkározás azt bizonyítja, a kutyák a földi mágneses mezőt használják a tájékozódáshoz az ismeretlen környezetben. A szakértők később többek közt a szélirányt, a szélsebességet és a kutya nemét is számításba vették, de egyetlen tényező sem befolyásolta az állatok tájékozódását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik