Tudomány

Először indultak el az arabok a Marshoz

Hétfő reggel elindult az első arab Mars-misszió – írja az MTI. Az el-Amal, vagyis Remény névre keresztelt szonda helyi idő szerint 6:58-kor hagyta el a japán tanegasimai űrközpontot.

Az űreszköz a tervek szerint hét hónap múlva éri el a vörös bolygót, ahol pályára áll majd, és a légkört fogja vizsgálni. A szonda az indulás után nagyjából egy órával kinyitotta napelemeit, és önállóan folytatta útját 494 millió kilométeren át, átlagosan 121 ezer kilométer per órás sebességgel. A programot Dubajból irányítják.

Omran Saraf, az Egyesült Arab Emírségek Mars-missziójának projektvezetője arról tájékoztatta a sajtót, hogy veszik a szonda jeleit, tanulmányozzák az adatokat, és úgy tűnik, hogy minden a tervek szerint halad.

Szarah Amiri tudományos miniszter szerint a küldetés mintegy 200 millió dollárba (csaknem 62 milliárd forintba) került. A misszió célja, hogy a marsi légkörről, az atmoszféra napi és szezonális változásairól gyűjtsenek adatokat.

Kép: Getty Images

Az emírségek 2014-ben jelentette be, hogy Mars-misszióra készül, az űrprogramja pedig 2017-ben indult el. Az Egyesült Arab Emírségek azt tervezi, hogy száz éven belül telepeket hoz létre a Marson. Jelenleg 8 küldetés folyik a vörös bolygónál, Kína és az Egyesült Államok még az idén egy-egy újabb missziót akar elindítani az égitesthez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik