Tudomány

Jóval fiatalabb lehet a Hold, mint eddig hittük

Egy új kutatás szerint égi kísérőnk az eddigi feltételezésekhez képest 85 millió évvel fiatalabb.

A Hold minden bizonnyal úgy jött létre, hogy egy Mars méretű objektum a Földnek csapódott, az így kilökődött anyagból pedig lassan összeállt égi kísérőnk. A „dátum” azonban bizonytalan, az eddigi közmegegyezés szerint a Naprendszer születése után 140 millió évvel, ami a mából visszatekintve felfoghatatlan, 4,51 milliárd évet jelent – írja az IFLScience. A Német Légi- és Űrközlekedési Központ (DLR) friss tanulmánya azonban matematikai modellszámításokra alapozva azt mondja,

a Hold ennél fiatalabb, még „csak” 4,425 milliárd éves.

Ez ugye 85 millió évet jelent, a bizonytalanság pedig plusz/mínusz 25 millió év. De miből jutottak erre a következtetésre? A Holdról származó kőzetek korát vizsgálva. Eleinte ugyanis a frissen született égitestet – a Földhöz hasonlóan – hatalmas, ezer kilométer mély magmaóceán, azaz olvadt kőzet borította. Korábban úgy gondolták, 35 millió évre volt szükség, hogy ez megszilárduljon és létrejöjjenek a kőzetek.

Az új kutatás azt modellezte, mennyi ideig tartott ez a folyamat, közben pedig milyen ásványok keletkeztek. Amikor eredményeiket összevetették a valódi holdkőzetekkel, kijött a különbség. A Hold „új kora” egyébként összhangban van azon korábbi tanulmányokkal, melyek az égitest születését a Föld fém magjának megjelenéséhez kötötték.

Kiemelt kép: Paramount Pictures – Alced Produ / Collection ChristopheL via AFP

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik