Tudomány koronavírus

Öt nap alatt kisöpörte a koronavírust egy koleszterincsökkentő gyógyszer

Hatékony lehet a Covid-19 betegség kezelésében egy koleszterincsökkentő gyógyszer – állapították meg a Jeruzsálemi Héber Egyetem (HU) és a New York-i Mount Sinai Egészségközpont szakemberei.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a betegséget okozó koronavírus miként módosítja a páciens tüdejét, hogy reprodukálhassa önmagát. A legfőbb megállapítás az volt, hogy a vírus megakadályozza a szénhidrátok elégetését, aminek eredményeként nagy mennyiségű zsír halmozódik fel a tüdő sejtjeiben, megteremtve a vírus sokszorozódásához szükséges feltételeket.

A kutatók szerint mindez segíthet magyarázatot adni arra, hogy a magas vércukorszinttel és koleszterinszinttel küzdő páciensek esetében miért magas gyakran a fertőzés kockázata. Mivel a vírusok paraziták, önmagukban nem képesek szaporodni, csak ha átveszik az irányítást a gazdaszervezet sejtjei felett.

A szakemberek szerint ha sikerül megismerni, hogy a vírus miként kontrollálja a fertőzöttek anyagcseréjét, akkor „visszaszerezhetjük tőle az irányítást és megfoszthatjuk a túléléséhez szükséges kulcsfontosságú forrásoktól”.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) által engedélyezett készítményeket tanulmányozva a kutatók megállapították, hogy a koleszterincsökkentők közé tartozó fenofibrát nagy reményekkel kecsegtet a vírus szaporodási képességének blokkolását illetően.

Azáltal, hogy lehetővé teszi a tüdősejtek számára a több zsír elégetését, a fenofibrát „lazít” a vírus szorításán és megakadályozza szaporodását.

A Cell Press kiadó Sneak Peek nevű szolgáltatásán elérhető tanulmány szerint mindössze öt napnyi kezeléssel a vírus csaknem teljesen kimutathatatlanná vált.

MTI, kép: AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik