Tudomány

A talajban kommunikálnak egymással a paradicsomok

Alexander Volkov, az Oakwoodi Egyetem munkatársa csapatával új tanulmányában arra jutott, a talajban olyan elektromos jelek érzékelhetőek, melyeket a növények bocsátanak ki – írja a Phys.org. A szakértők fizikai kísérletekkel és matematikai modellezéssel vizsgálták a paradicsomok közti kommunikációt.

A jeleket a mikorrhiza gombák szállítják, a növényekkel szimbiózisban élő organizmusok mindenhol jelen vannak a talajban, és áramkörként funkcionálhatnak.

A növényi kommunikáció nemcsak egy adott paradicsom gyökerében folyik, hanem az egyes növények között is. A kísérletekből kiderült, hogy amikor a gyökereket légréssel választják el, a növények közötti kommunikáció megszakad. Amennyiben viszont a palánták egy talajban vannak, a mikorrhizák hálózatán keresztül képesek messzire eljutni a jelek.

Kép: Getty Images

A szakértők nem zárják ki, hogy fajok közötti kommunikáció is megfigyelhető a növényeknél, a a jelek természetét ugyanakkor nem tudták feltárni. Elképzelhető, hogy a kutatók idővel a növények levegőben zajló elektromos kommunikációját is felmérik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik