Tudomány

Hatalmas ősdelfin kövületére bukkantak

Először bukkantak egy hatalmas ősdelfin szinte teljes csontvázára Dél-Karolinában – írja az EurekAlert. A 4,5 méter hosszú állat 25-23 millió éve élt, és eddig csak töredékesen fennmaradt fosszíliákból ismerték. A fogak, a koponya, az uszonyok és a gerincoszlop elemzése arra utal, hogy a faj a fogascetek közé tartozott.

A kövület arról is árulkodik, hogy a modern szilasceteknél és fogasceteknél bizonyos hasonló jellemzők, például a farokcsigolyák sokasága, egymástól függetlenül alakultak ki. Robert Boessenecker, a College of Charleston munkatársa és a tanulmány vezető szerzője szerint meglepő, hogy ezek a vonások nem a közös ősnél fejlődtek ki.

Kép: Robert W Boessenecker

Az Ankylorhiza tiedemani első, töredékes maradványát az 1880-as, az első csontázat pedig az 1970-es években találták meg. A tanulmányban leírt kövületet az 1990-es években tárták fel, de átfogó analízis alá csak most vetették.

Bár sok még a kérdés a fajjal kapcsolatban, a kutatók szerint az állat a kardszárnyú delfinekhez hasonlóan főként nagyobb prédákra vadászhatott.

A csapat szerint az Ankylorhiza tiedemani lehetett az első echolokációt használó cet, amely ragadozóvá vált.

Boesseneckerék azt tervezik, hogy tovább vizsgálják a faj maradványait, hogy még többet kideríthessenek róla.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik